Рожденикът Валентин Дойчинов обра овациите на ретро парад в Кюстендил с Мерцедес реплика от 1928 г.

Реплика на Мерцедес от 1928 г
  • 5 автомобила от колекцията на кюстендилеца са участвали във филм за баба Ванга

 

Над 150 возила акостираха на пл. „Велбъжд” в Кюстендил на ретро парад за втора поредна година. Събитието бе организирано от Ретро клуб “Дентелетика” с председател Бойко Соколовски и с подкрепата на община Кюстендил. Участие записаха почти всички ретро клубове от страната – Русе, Хасково, Сливен, Благоевград, Дупница, София, Кубрат… както и такива от Северна Македония и Сърбия.

Валентин Дойчинов

Автомобилите и моторите очаквано привлякоха любопитството на хората, които с интерес разглеждаха уникатите. Мерцедес от 1928-а и Мерцедес 350 Пулман от 1927 г. се откроиха на парада.  Оранжевият мерцедес безспорно привличаше вниманието на хората и стана истинска атракция, а негов притежател се оказа кюстендилецът Валентин Дойчинов, който от години живее в Сливен, където е и председател на ретро клуба.

Имаше и по-съвременни коли.

„Колата е моя собственост от около 20 години, тя е реплика. Оригиналите от тази година на производство се предлагат по 1,5 млн. евро, което можете да си представите за каква сума става въпрос. Открих колата в Америка по интернет и с помощта на приятели успях да я реставрирам. На собствен ход не е желателно да се движи, но е използвана за сватби и абитуриентски балове. Страстта към старите коли наследих от баща си и така до днес.

Триколки от Втората световна война

По онова време той имаше камион и стар автомобил Адлер – кабриолет, който аз карах в мечтите си непрекъснато. Ходил съм с него до София до морето и къде ли не. Бях решил, когато порасна, да си купя такъв ретро автомобил и ето че успях. Вече имам автопарк от 30 автомобила, сред които и оригинали. Собственик съм на единствения в България Буик от 1928 г., Тифани – Класик от 1984 г., Опел Олимпия и много други. Колите ми освен търсени за сватби и балове, са участвали и в десетки филми и клипове. За филма за баба Ванга участват 5 от моите коли. Автомобилите ми са участвали в руски, италиански, дори в индийски продукции и куп други. Готвя една книжка как се тръгва в бизнеса и хобито с ретро колите, надявам се тази зима да я приключа и така да дам съвет на тези, които сега прохождат в тази сфера”, сподели Дойчинов, който в деня на ретро парада в Кюстендил стана на 65 години.

Другата атракция Мерцедес 350 Пулман от 1927 г. също вози абитуриенти и младоженци и е от Русе. В Кюстендил пристигна на платформа от собственика й Валентин Василев от русенското село Николово. Той го е наследил преди 4 години от баща си. Ретро автомобилът е в отлично състояние, след като е бил напълно реставриран преди години.

Децата яхнаха моторите

“Колата е била на някакъв петролен магнат, който я е донесъл в Русе от Германия. През 1944 г., когато идва новата власт, я спират от движение и е седяла някъде из гаражите в Русе, била е и в Свищов. Мисля, че баща ми я купува точно от Свищов през 2002 г. и започва да я реставрира. Технически колата е в пълна изправност. Всичко работи, има спирачка, има ръчна, има фарове, мигачи. Вдига скорост до 70 км/ч. Скъпо хоби, защото няма оригинални части, а трябва да се поръчват на стругар или фрезист”, споделя Валентин Василев и доуточнява, че въпреки това не мисли да продава мерцедеса, защото за него той има сантиментална стойност.

Атракция за малчуганите бяха мотори и триколки от Втората световна война. Не по-малко атрактивни бяха прочути марки отпреди 40-50 години, или Волга от 1968-а или БМВ Изета. У по- възрастните хора руските коли навяваха носталгия.

„Все повече хора от Кюстендил и района заделят пари, време, хъс, за да си осигурят някой “ненадминат преди десетилетия звяр”. Поръчват си ги по интернет, а и ходят на оглед на място по цял свят. А ретро паради ще има и занапред – то е ясно“, каза председателят на ретро клуб „Дентелетика“ Бойко Соколовски, който откри тазгодишната проява.