Поликарп отслужи архиерейска св. литургия в Гигинци

Православната Църква почете паметта на св. Силуан Атонски от руския светогорски манастир „Св. Пантелеймон“. На св. Силуан е посветен новопостроен храм-параклис в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ край с. Гигинци. По този повод в параклиса бе отслужена архиерейска св. литургия. Богослужението оглави Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на храма „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник, протойерей Борис Котев от храма „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник, свещеник Михаил Станкович, предстоятел на храма „Св. Георги“ в с. Брезник, свещеник Йоан Велков от гр. Сандански, йеродякон Захарий от братството на Църногорския манастир и др.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци от Света гора, София, Солун, Белград и Сандански, а молитвено участие взеха редица духовници и голямо множество християни от близки и далечни населени места.

Епископ Поликарп благослови и поздрави духовниците, певците и вярващите миряни. Той призова християните: „Да се вдъхновим да му подражаваме в смирението и в любовта, за да се издигнем със своя молитвен вопъл на достойно място пред Бога. Защото смиреният човек, който се учи на любов, има истинска и съкровена молитва, която го прави да общува с Бога и да бъде част от Неговото Царство още приживе.“

От своя страна игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор се присъедини към пожеланията на Негово Преосвещенство епископ Поликарп с призива: “да изпълним Христовия закон – да живеем в мир и любов към ближния”.

Празничната служба завърши с лития до манастирската трапезария, където бяха гостоприемно посрещани с благословена трапеза всички участници в богослужението и поклонници на светата обител.