Белоградчишкият епископ Поликарп освети реставрираната църква “Света Троица” в Радибош

  • Инвестицията е на стойност над 642 700 лв.

 

Белоградчишкият епископ Поликарп освети реставрираната църква “Света Троица”, която е част от реновирания манастирски комплекс в радомирското село Радибош. Предполага се, че светата обител е основана през късното Средновековие.
По проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, сега са възстановени в автентичния им вид манастирските жилища и стопанската постройка, които са били руини. Направена е и консервация, реставрация, експониране и конструктивно укрепване на манастирската църква “Св. Троица”. Инвестицията е на стойност над 642 700 лв.


Епископ Поликарп призова местните хора да благодарят на Бог, че възкресява отново манастира. Заключена обител, макар и нова, няма бъдеще, каза той и пожела обновеният манастир да събира хората само по добри поводи.
Известно е, че през 19-и век Радибошската света обител е един от големите духовни средища на областта Мраката. Манастирът е продължил да съществува след Освобождението от османска власт. В него има населници и през годините след 1944 г., във времето на атеистичния режим. Спира да функционира към началото на 80-те години на 20-и век, когато е напуснат окончателно. Малко след това там е бил отглеждан добитък, за да се стигне до пълната му разруха, макар манастирът да е обявен за паметник на културата – заради стенописите в манастирската църква, чиято вътрешност е била изцяло изрисувана. От запазената незначителна част от фреските се вижда, че те са били изпълнени с голямо майсторство, но за жалост не са запазени.