Банско празнува свободата си с изложби, театър, награди и риболовно състезание

  • Константин Икономов, който чества 80-и юбилей, представя най-новата си книга – „Въглени”

 

Наред с фестивалите, събитията, концертите и изложбите през годината Банско има своя ден – деня, в които празнува обявяването на свободата си. Банско ще празнува повече от седмица. Началото поставя известният творец Константин Икономов, който чества своя 80-годишен юбилей с представяне и рецитал по най-новата си книга – „Въглени”. Тържеството на опита и таланта ще е съпътствано с изложба на пластики от камък и дърво, които авторът е изработил през лятото на 2019-а. Константин Икономов кани своите приятели и ценители на творчеството му на 28 септември (събота) в тържествената зала на читалището от 18,00 ч. да споделят с него личния му и на родния му град празници.

На 30 септември (понеделник) в Дом на изкуствата към Музеен комплекс Банско в 17,00 ч. ще бъде открита изложба на оръжия, а от 17,30 ч. ще бъдат наградени победителите в конкурса „Красивите градини на Банско”, в който участваха грижовни собственици на градини, подчертаващи красотата на планинския град.

В първия ден от новия месец (вторник) в Големия салон на читалището ще се проведе театрална постановка. Трупата е местна и е събрана по желание на Георги Икономов, който възроди театралните традиции в Банско. По време на летния фестивал „На публиката с любов” пиесата „Има ли смисъл да утепваме мечка” се радва на най-многобройна посещаемост и едва побра желаещите в залата. Второто представление е в чест на празника на Банско. Началото е 18,00 ч., входът е свободен.

На 2 октомври предстои награждаване на децата, участници в конкурса под егидата на Георги Икономов – „Имало едно време – през детските очи”. Малки, големи и още по-големи момичета и момчета се състезават за големите награди в три категории – рисунка, художествен текст и фотография. Изложбата от творбите им ще бъде подредена във фоайето на читалището, а награждаването на победителите – в сряда от 17,00 ч.

На 3 октомври от 10,30 ч. ще има образователно куклено шоу за най-малките зрители на спектакъла от турнето на ЕКОПАК – „Нахрани ме разделно”. Посещението е за децата от детските градини и е в Големия салон на читалище „Никола Вапцаров”-Банско.

Вечерта празникът на града ще се усети с пълна сила под стъпките на един от съставите, съхраняващи традициите и фолклорния дух на Банско. Юбилейният концерт на „Бански фукли” ще започне точно в 18,00 ч. отново в Големия салон. Входът е свободен.

4 октомври е ден за движение на открито. На язовир „Белизмата” от 10,00 до 12,00 ч. ще се проведе традиционното състезание “Детето риболовец- без дрога”. От  14,00 на градския стадион „Св. Петър” започва спортен празник под надслов „Игрите от вчера и днес”, където децата ще имат възможност да участват в организирани игри от времето на техните баби и дядовци – забравени, но така ценни в днешно време.

В 18,00 ч. в Посетителски информационен център ще бъде прожекцията на филма на Валери Яков. Участието на професор Михаил Неделчев и Георги Икономов прави „Подвигът и другите обикновени неща” достойна част от празника на града и невъзможен за изпускане.

5 октомври е наситен на събития още от 9,00 ч, когато в църквата „Света Троица” ще се отслужи тържествена литургия, а в 10,00 ч. на паметниците и паметните плочи ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите. В 10,30 ч. е Възпоменателното тържество с откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев на едноименната улица, превърната в любимо място и еталон за града. Вечерният концерт на местни фолклорни състави към читалище „Никола Вапцаров” и специалното участие на ансамбъл „Българе” ще постави край на тържествата по повод празника на Банско. Спектакълът „Духът на България” започва в 18,00 ч. на площада и завършва с внушителна заря.