С Ден на отворените врати в Историческия музей в Радомир отбелязват 101 години от Войнишкото въстание

С Ден на отворените врати в Общинския исторически музей в Радомир утре ще бъде отбелязана 101-вата годишнина от избухването на Войнишкото въстание, съобщи на БТА Милена Илиева – директор на музея. Експозицията, която е постоянна и е от 1978 г., когато е открит музеят, ще приема безплатно посетители през целия ден.
Могат да се видят много снимки, документи, карти, разказващи за неорганизирания бунт на войниците през 1918 г. Сред тях са печатарската машина, с която е отпечатан позивът на 30 000 въстаници, телеграфът, с който е изпратена прокламация към българския народ и др. Експозицията наподобява окоп, като целта е максимално да бъде внушено усещането, което войниците са изпитвали на фронта. Войнишкото въстание се приема разнозначно като историческо събитие, каза още Илиева. По думите й обаче то помага за излизането на България от войната, каквото е било желанието на народа.
На 27 септември 1918 г. в превърналия се в център на Войнишкото въстание Радомир е обявено, че монархията е свалена и България става република (т.нар. Радомирска република). За неин председател въстаниците провъзгласили Александър Стамболийски, а за главнокомандващ – Райко Даскалов.