Дупница е рекордьор в областта с най-много малки шахматисти

Сашко Пешев заедно със свои възпитаници
  • 159 ученици изучават тънкостите на най-древната игра под вещото ръководство на Сашко Пешев

Все повече деца на територията на община Дупница проявяват интерес към шахмата. През последните две учебни години бяха обхванати 159 ученици в часовете по извънкласни дейности. Това е рекорд за Кюстендилска област. Децата изучаваха тънкостите на най-древната игра под вещото ръководство на ФИДЕ майстора и преподавател по шахмат Сашко Пешев.
„Въпреки небивалия интерес към шахматната игра някои директори не пожелаха в поверените им учебни заведения да се провежда учебно-тренировъчна дейност по шах. Това съм го отразил в отчета си до министъра на образованието и началника на РУО-Кюстендил. Държа да подчертая, че се работи много приятно и лесно с ръководители като Геновева Ризова, инж. Елена Костадинова, Бистра Стойкова, Емилия Гелева, които ми съдействаха и създадохме отличния условия за провеждане на учебно-тренировъчната дейност с децата. Искам дебело да подчертая, че перспективата е шахматът да бъде въведен като учебен предмет, каквато е практиката в някои водещи европейски държави. Нека не забравяме, че България е втората държава в света след бившия СССР, която има двама световни шампиони – Веселин Топалов при мъжете и Антоанета Стефанова при жените. Очаквам това да се случи скоро в нашата страна, защото тази игра го заслужава”, каза пред „Вяра” Сашко Пешев.

ФИДЕ майсторът заедно с гросмайстор Велинов и Младен Гочев

Според него целта пред треньорите е да убедят колкото се може повече деца да влязат в спортните зали и терени и масово да се занимават със спорт. По думите му това е здраве, учи подрастващите на ред, дисциплина и трудолюбие.
„Факт е, че компютрите и интернет промениха облика на съвременния свят. Те оказаха силно влияние и на шахмата. Въпреки това ролята им не бива да се абсолютизира. Днес електронните мозъци са незаменими помощници на шахматистите, но нищо не е в състояние да замени интуицията, фантазията и творческия дух на човешката мисъл”, категоричен е доказаният шампион по шахмат.
В момента в шахматен клуб „Марек” се обучават 34 деца на възраст от 6 до 12 години. Там всички се подготвят по специализирана програма, по която се е готвил не кой и да е, а самият Гари Каспаров.
„Неведнъж съм заявявал с гордост, че съм имал щастието да общувам и контактувам с треньора на най-силния шахматист на планетата Гари Каспаров – Александър Никитин. Именно от него съм взел специалната програма, по която тази легенда се е готвила в детските си години. Надявам се, че още повече деца от Дупница ще започнат да се занимават с шахмат. Те са много щастливи, когато имам часове с тях, разпитват ме постоянно за играта и след като се докоснат до нея веднъж, остават запленени завинаги. Искат да стават все по-добри и постоянно да се усъвършенстват. Родителите също проявяват интерес и много подкрепят децата си да се развиват в тази насока. Децата, които показват най-голям потенциал, сами изявяват желание и започват допълнителна подготовка в детския шахматен клуб „Марек”. В Дупница растат много умни и интелигентни деца. Всичко относно тяхното развитие е в ръцете на родители, учители, възпитатели и спортни специалисти. Прави ми впечатление лошата дисциплина на много обучаващи се по време на учебните часове. Аз много държа на дисциплината и сериозното отношение на децата към учебния материал. Всичко зависи от учителите. Аз не мога да се оплача, въпреки че групите ми са смесени и има деца от 1-ви до 4-ти клас”, допълни ФИДЕ майсторът.

По време на партия с гросмайстор Васил Спасов;  Архивна снимка от шахматен турнир  

Той изказа и своята благодарност към хората в града, които са помогнали повече местни деца да се захванат с шахмат.
„Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Емил Гущеров ни оказаха огромна помощ. Докторът по право и президент на детски шахматен клуб „Марек” Ивайло Василев също ни помага много. Няма да пропусна и Българската федерация по шахмат в лицето на Силвио Данаилов, който е и мениджър на нашия световен шампион Веско Топалов, както и на изпълнителния директор Николай Велчев. Собственикът на шахматен клуб „XXI” –София д-р Мишо Илиев, който е бивш лекар на националния отбор по футбол, също е наш голям приятел и ни оказва голяма подкрепа. Той издава специализираното списание за деца „Шах в училище”. Ние получаваме бройки от него и го даваме на децата, за да четат и да подобряват представянето си още повече”, каза още Сашко Пешев.
Той завърши, че Дупница ще има много поводи да се гордее с представянето на своите деца пред шахматната дъска и е въпрос на време все повече ученици от града да трупат отличия от различните турнири.