С ябълка от над половин килограм читалището в Багренци спечели първо място на Празника на плодородието в Кюстендил

Изобилието на есента, наредено на бали слама.
  • От Жиленци се похвалиха с 30-сантиметрови чушки,

  • Младоженците си направиха фотосесия с най-красивите щандове

 

Гигантски плодове и зеленчуци накараха стотици кюстендилци и гости да ахнат на 12-ото издание на Празника на плодородието в града под Хисарлъка. На площад “Велбъжд” и в градината пред общината бяха наредени стотици щандове, кой от кой по-пъстри и богати. Бяха представени и живописни сцени от селския бит. На красиво аранжираните над 100 маси местни земеделски производители, читалища, детски градини, институции и организации бяха подредили богатството на земята. Тази година новото бе изобилие от бали слама, които допринесоха изключително много за селската автентичност.

Най-голямата ябълка, отгледана в Багренци.
Млади девойки и левенти в народни носии красиха своите щандове.

Багрите на есента и слънцето обляха щандовете, където можеха да се видят ябълки и тикви гиганти, чушки и домати, баници, зелници, сладка, пана, вина, ракии и какво ли още не. Картоф във вид на сърце събра любопитните погледи, който бе на щанда на НЧ “Отец Паисий”-село Гърляно. С пребогата реколта на чушки, стигащи до 30 см дължина, се похвалиха от НЧ “Димитър Каляшки 1920”-село Жиленци.

НЧ “Съгласие- 2007”-село Жабокрът се похвалиха със страхотна аранжировка и богатство на плодове. На техния щанд младоженци си направиха и оригинална фотосесия. “Усетихме някаква суматоха и видяхме младоженци да тичат към нашия кът. Дори не успяхме да се запознаем. Заедно с кумовете си се снимаха на щанда ни. Избраха си няколко плода, ние също им подарихме и си направиха няколко снимки и с нас. Беше много красиво и непринудено. Нека съвместният им живот да е винаги цветен, пъстър, слънчев, както бе на празника им и, разбира се, плодороден”, сподели Милена Стоименова, председател на читалището.

Село Жиленци се радва на огромни чушки.

Единственият по рода си Празник на плодородието се организира от общинската администрация в Кюстендил и Института по земеделие, който тази година чества 90 години. Празникът бе открит от директора на института доц. д-р Илияна Кришкова, с представяне на 10 от най-интересните сорта ябълки от института. Плодовете, подредени в кошници, бяха показани от момичета, участнички в „Кюстендилска пролет”. На щанда на института бяха наредени близо 100 сорта ябълки.

За втори път в празника с изяви се включиха и много от спортните клубове, които бяха оформили кътове за демонстрации. На сцената пък се изявиха различни фолклорни групи и танцови състави, както и индивидуални изпълнители.

По традиция и този път имаше конкурс за най-голяма ябълка и най-красиво аранжиран щанд, като тежкият избор бе на журито с председател доц. д- р Илияна Кришкова. За тази цел всеки един от участниците се бе постарал да изобрази картини от плодове, достойни за Книгата на рекордите на Гинес.

Оказа се, че всички щандове са впечатлили журито и затова община Кюстендил връчи грамоти със златен печат за най-атрактивно аранжираните щандове на всички участници в тазгодишното издание на Празника на плодородието. От администрацията казаха, че всички са били страхотни и затова няма да обяви първо, второ и трето място, а всички те са победители.

Приз за най-голяма ябълка получи НЧ „Отец Паисий 1928“-с. Багренци, където се бе родил плод, тежащ 524 г и диаметър 109,2 мм, а наградата връчи директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Илияна Кришкова. На второ и трето място са НЧ „Светлина1913“ – с. Раждавица – 516 г, и кметството на с. Цървеняно – 484 см.

Празничната програма включваше изпълнения на детско-юношески певчески и танцови състави от Кюстендил и София. Кулминацията на празника бе вечерта, когато на площад „Велбъжд“ за всички гости и жители на Кюстендил забиха музикантите на рок група „Тангра“.

По оригинален начин бе изписано името на празника.

Тридневният празник завърши с открити тренировки на всички спортни клубове на територията на община Кюстендил и атрактивни спортни игри с плодове и зеленчуци.