Финансови потоци от българската туристическа индустрия изтичат към офшорни зони

Снимка БГНЕС
  • Сигнал от туроператори и хотелиери от Банско, които работят в областта на зимния туризъм

 

Финансови потоци от българската туристическа индустрия изтичат от страната към офшорни зони. И това на фона на факта, че туризмът дава най-високия дял в икономиката на България. Сигналът идва от туроператори и хотелиери, които работят в областта на зимния туризъм в Банско, най-известния ни зимен курорт. Концесионерът „Юлен“, твърдят те, е увеличил цените на лифт картите с 15 процента. Такова увеличение имаше и миналата година, то беше в размер на 12 процента. Това според бизнеса ще доведе до още по-тревожно намаляване на интереса към курорта, тенденция, която беше отчетена и миналата година.

Още през месец май концесионерът на ски зона „Банско“, чрез своята туроператорска компания, единствената, която има правото да се договаря с другите туроператори в зимния туризъм, е оферирала нови цени на лифт картите в зимния курорт. Увеличението, твърдят туроператорите, е с нови 15 процента.

Румяна Моновска, туроператор и хотелиер, прогнозира нови масови фалити и настоя държавата да вземе мерки срещу монополизма в туристическата индустрия. „Поредната изненада от новото увеличение на услугите, което ще предложи концесионерът „Юлен”, това го разбрахме като туроператори, естествено получихме цените от техния туроператор „Балкан Холидейз”, и за съжаление, след миналия сезон, отново да има увеличение, ние го приемаме като загуба на туризъм в Банско, не за процъфтяване на туризма в Банско”, коментира Моновска. Според нея, за да се поемат разликите, се задържат цените на хотелиерите, а те и без това са много ниски. Моновска продължава: „Аз имам тука едно голямо питане към държавата, която нали би трябвало да управлява тази концесия – как е възможно концесионерът да бъде едноличен собственик на всички решения, които взима, и как е възможно концесионерът да не допуска нито община, нито хотелиери, нито туроператори в решенията, които се взимат? Като туроператор мога да ви кажа, че примерно за ранните записвания това, което се случва в Боровец, там вече всичкият контингент е разпродаден, докато в Банско не е започнал!” Румяна Моновска разказва, че това е причина сериозни и постоянни клиенти на Банско да се ориентират вече към Боровец. Тя продължава: ”За да можем да предложим все пак някакви прилични цени, това, което предполагам, че абсолютно на всички им е ясно, услугите на „Юлен” се плащат в офшорни фирми, защото в противен случай трябва да бъде начислен ДДС с още 20% и ставаме абсолютно неконкурентоспособни. Този туристически капитал въобще не влиза в България. Аз лично бях адски изненадана, когато започнахме да работим с Банско, че туроператорът на „Юлен” сам определя цените на останалите туроператори. Много сериозно трябва да се разследват нещата и тука вече трябва да се намеси държавата, защото в противен случай това, което сме чували досега, че ще се преразглежда концесията, че други неща ще се случат, нищо не става, абсолютно нищо, всичко е замряло. Просто не знам защо държавата дава концесията по този параграф – едноличен собственик концесионер? Това не е правилно. Аз мисля, че вече всички започват да осъзнават, че не може да се мълчи, защото това, което се случва с България, не е добро”.

Нито една сделка не са направили до момента и туроператорите, продаващи пакети за България от чужбина. Израел е единият пример, при положение че бизнесът положи доста усилия да спечели израелските гости в курорта, и то целогодишно. Другият сигнал идва от Холандия. Там България просто не е позната като туристическа дестинация, твърди Лариса Филипова. Тя изнася също тревожни факти. „Ние сме туроператор, който се е специализирал в културни обиколки. Ако трябва да съм честна, аз предлагам зимен спорт единствено, защото никой друг не го прави. Защото няма кой да го направи в Холандия по някаква причина, която министерството знае много по-добре от нас. Нито един туроператор в Холандия не е заинтересован да предлага зимен спорт, защото просто няма никаква реклама, никакъв стимул финансов един западен туроператор да предлага този продукт. Просто Министерството на туризма заяви преди две години, че нямат интерес да инвестират на пазара в Холандия и на белгийския пазар, защото със същия бюджет, ако отидат в друга държава, ще достигнат до много повече потенциални туристи. И аз си зададох въпроса – как така – защото аз знам колко оставя моят турист, а те са около 1000 туристи на година, те оставят в България много повече пари отколкото 100 хиляди на „Томас Кук”, които сега и фалираха. Това ни се каза и спряха  дори да идват на най-голямото изложение, което е в Холандия, спряха преди две години, решиха, че нямало достатъчен интерес. Не знам как го решиха. Всички държави са налични, абсолютно всички, само България я няма”. Лариса Филипова допълва, че продължава да предлага като продукт зимен спорт в Банско, мотивирана единствено от това, че е българка.

На въпрос към концесионера в Банско дали и с колко са повишени отново цените на лифт картите, маркетинг директорът на дружеството Иван Обрейков е лаконичен: „За момента няма такова нещо. Сега първо туроператорските цени са по-ниски от цена на каса, така че не мога да кажа нищо. Въобще това е отново преди сезона, слухове вървят всякакви”.

Отговорът не се приема никак добре от туристическия бранш в Банско. Към това се добавя и потвърждението на местните ски училища, които плащат много по-високи цени за лифт карти на ски учителите – миналата година цената е била 6000 лв. за ски учител, тази ще бъде 7000 лв.

Източник: БНР