Отец Димитър Филибев е със счупени прешлени след лошо падане от камбанария в Сапарева баня

Отец Димитър Филибев
  • Стълбата на свещеника е поднесла и той се е строполил на земята от 6 метра височина, докато боядисва параклиса „Св. Богородица”

  • Местни бизнесмени светкавично събраха сумата от 11 000 лева за операцията в „Пирогов”

Отец Димитър Филибев пострада тежко след падане от новата камбанария на параклиса „Св. Богородица” в Сапарева баня. Младият свещеник беше въдворен преди три години в храм „Св. Четиридесет мъченици” в курортното градче. Преди да бъде ръкоположен, той е бил автобояджия. Димитър Филибев е на 39 години, завършил е средно духовно училище в София, следвал е и богословие в Семинарията, баща е на две деца. Имайки предвид бояджийските си умения, той сам е изявил желание да боядиса новата камбанария. За нещастие стълбата, върху която е бил отецът, поднася и той пада от 6 метра височина. След падането отец Димитър е транспортиран в дупнишка болница. Първоначалните очаквания са били, че травмата му е по-лека и се е разминал само със счупена ръка. Впоследствие обаче се установява, че свещеникът има счупени прешлени и се налага спешно да бъде транспортиран в „Пирогов”, където да претърпи операция и да му бъдат поставени импланти.

Снимка от ръкоположението на Димитър Филибев, на която присъства и отец Георги Паликарски.

„За операцията бяха необходими 11 000 лева и от Дупнишка духовна околия бяхме готови да ги съберем, нямаше да го оставим така. Дори щяхме да обявим сметка и да поставим кутии за дарения, ако се наложат и други разходи. Бизнесмени от Сапарева баня обаче ни изпревариха и за отрицателно време набавиха сумата. Парите вече са преведени и в момента подготвят отец Димитър Филибев за операцията, която ще се състои утре (б.а. – днес). Основно той си работеше в параклиса. Знаете, че преди да стане свещеник, е бил бояджия и изяви желание да се заеме с тази работа. Той ми сподели, че в параклиса всичко става с дарения и няма допълнителни средства за наемането на работници. Затова поиска сам да боядисва със специален въздушен пистолет, който има. За нещастие стълбата му е поднесла и е паднал. Надявам се, че операцията ще мине добре и той ще се възстанови скоро”, каза пред „Вяра” архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.