Дупничанки записаха най-големия успех в историята на българския софтбол

Щастливите софтболистки от „Ейнджълс” и треньорът им Николай Пилев със златните медали и титлата от Евролигата
  • „Ейнджълс” спечели тазгодишното издание на Евролигата

  •  Карина Граховска бе избрана за най-добър батер, а Янита Миленкова – за най-добър питчер

Дупнишкият клуб по софтбол „Ейнджълс” постигна най-големия успех в историята на този спорт в България. Момичетата на наставника Николай Пилев хвърлиха бомбата в тазгодишното издание на Евролигата, спечелвайки златните медали.
В шестото издание на престижния турнир участваха осемте най-добри отбора от страните в континенталната федерация (ESF). Чешкият „Снейлс” (Куновице), словашките „Аполо” (Братислава) и „Пантерите” (Търнава), унгарските „Астрос” и „Редс” от Будапеща и „Ерд”, хърватският „Принс” (Загреб) и дупнишкият „Ейнджълс” изиграха много оспорвани мачове, за да определят победителя.
Редовният сезон се проведе във формата „всеки срещу всеки”, като в три уикенда през лятото турнири се играха в Дупница, Куновице (Чехия) и унгарската столица Будапеща.
Преди финалния турнир „Аполо” (Братислава) беше лидер във временното класиране без нито една загуба, а дупничанките от „Ейнджълс” бяха втори. „Пантерите” се намираха на трето място, а шампионките на Хърватия – „Принс”, бяха четвърти.
Най-големият фаворит от всички бяха домакините на Финалната четворка – „Пантерите” от Търнава.

Николай Пилев изведе дупнишкия клуб до нечуван успех.

В първия ден на финалите тимът от Дупница претърпява катастрофална загуба с 0:13 именно от тях. Това обаче по никакъв начин не разколебава „Ейнджълс”, а напротив – мотивира го допълнително. В следващия си мач дупничанки бият „Принс” с 10:0, който пада и от домакините. Така „ангелите” и „Аполо” се изправят един срещу друг в битка за място на големия финал. Двубоят е много оспорван и тежък. „Ейнджълс” повежда, но тимът от Братислава все намира начин да изравни и да остане в мача. В крайна сметка дупнишкият клуб успява да победи със 7:6 и да отиде в мача за титлата, което само по себе си е голям успех. Но най-хубавото за момичетата от Дупница тепърва предстои…
Домакините от Търнава явно са си мислели, че отново ще победят лесно дупничанки, след като в първия мач ги разгромяват с 13:0 и очакват, че срещата за титлата ще се окаже приятна разходка по игрището за тях.
За изненада на всички фенове и специалисти „Ейнджълс” повежда с 3:0 до третата част, а питчърът Янита Миленкова успява много умело да задържи нападението на „Пантерите”. В четвъртия ининг дупничанки добавят още три ръна към резултата си и повеждат с 6:0, което се оказва и повратният момент в мача. Именитият противник все пак успява да реализира 2 точки в предпоследната част, но вече е твърде късно за обрат. Така „ангелите” постигат нечувания си успех, за който ще се говори още дълго и който едва ли ще бъде постигнат скоро от друг български отбор.
„Наистина беше голяма изненада за всички, че бихме „пантерките” от Търнава. Те бяха домакини и всички считаха, че няма никакъв шанс да изпуснат титлата. Този отбор дори постигна успехите си в редовния сезон с резервите, като целта им беше да стигнат до Финалната четворка и там вече да газят всичко наред. Това е най-големият успех за родния софтбол на клубно ниво. Имало е български отбори, които са стигали до подножието на финал на европейски турнир, но няма такъв друг успех като нашия. Аз, момичетата и всички в клуба сме много щастливи от историческия триумф, който постигнахме. Когато нищо не ти тежи и играеш освободено, можеш да постигнеш всичко”, каза пред „Вяра” наставникът Николай Пилев.
Две от неговите възпитанички обраха и индивидуалните награди в Евролигата. Карина Граховска бе избрана за най-добър батер, докато с феноменалната си игра Янита Миленкова заслужи призовете за най-добър питчер и най-полезен играч в надпреварата (MVP).
За „Ейнджълс” няма почивка и те ще се изправят срещу миналогодишния шампион на България „Академик” (София) с амбицията да отнемат титлата на столичанки. В събота от 15 часа те ще играят в София, докато в неделя от 11 часа приемат съперника си на спортен комплекс „Левски” в дупнишкия квартал жк „Бистрица”. Финалната серия за шампионската титла в страната ни се играе във формат до 3 победи в 5 мача.
След това предстои и финал за Купата на България, отново срещу „Академик”. Там дупничанки вече водят с 1 победа и ще им бъде необходим само още един успех за златото.