17 златни значки раздадоха за 100-годишнината на футбола в Кюстендил – сред носителите е и Васил Джамбазки с 331 мача

  • Още 15 сребърни и 10 бронзови значки, куп плакети и статуетки бяха връчени на футболни легенди

  • Бе отправена и критика: За официалното честване на вековния юбилей в залата имаше 200 души, а на стадион „Осогово” за мач от трета лига – 400

 

17 златни, 15 сребърни и 10 бронзови значки, куп плакети и статуетки бяха раздадени по повод вековния юбилей на футбола в Кюстендил. Това стана на официлано тържество в читалище „Братство”. Футболните легенди получиха призовете от името на БФС. Връчи ги председателят на Зоналния съвет на БФС-София Валентин Чакъров. 20 спортни деятели бяха наградени с плакет от ФК “Велбъжд”, 12 с плакет от община Кюстендил. На събитието бе прочетен и поздравителен адрес от министъра на спорта Красен Кралев. Изпълнителката Василиа Петрова поздрави присъстващите с две песни и бе възнаградена с бурни аплодисменти за великолепния си глас.

Областният управител Виктор Янев връчи на един от основните организатори на това тържество – Андрей Радев, плакет на областта. Плакет и статуетка Радев получи още от  приятели и от Валери Ненов, който в типичния си стил отправи малко критики преди поздравленията и апел към обединяване на кюстендилския футбол: „Феновете почти ги нямаше в залата, а по същото време на стадион “Осогово” се играеше футболна среща между ФК “Кюстендил” и “Рилски спортист”, мач от Трета югозападна лига. Заради този внушителен юбилей Цар Футбол в Кюстендил трябваше да се обедини, да се сплоти и да празнува заедно, без значение към момента как се казва представителният футболен отбор на областния град. На стадион “Осогово” мача гледаха близо 400 фенове, а в залата на читалището имаше около 200 човека”.

Футболни хора от 4 поколения, дали и оставили следа във фурбола в Кюстендил, присъстваха на юбилея, но и много не дойдоха. Освен ветераните от различни краища на страната пристигнаха и играчите, които в сезон 1998-1999 г. като футболисти на тогавашния „Левски“ (Кн) се класираха трети, спечелвайки бронзовите медали и оставяйки след себе си ЦСКА, „Локомотив” (Сф), „Славия”, „Нефтохимик”, пловдивските „Ботев” и „Локомотив” и зарадваха хилядите свои фенове.

В залата бе наредена експозиция в снимки и кратка ретроспекция на най-значимите футболни върхове от по-новата история на футбола в Кюстендил – град, който има с какво да се гордее за тези 100 години.

СПИСЪК С НАГРАДЕНИТЕ

Златна значка получиха:

 

  • Васил Петров Джамбазки, с най-много мачове – 331 мача за ФК “Велбъжд“ в „Б“ група, по общо мнение най-интелигентният ляв защитник, играл за клуба.
  • Владимир Костадинов Владимиров, непробиваемият централен защитник от дългогодишния престой на „Велбъжд“ в „Б“ група.
  • Илия Стоилов Москов, „железният войник“, защитник, за когото принципът „топка минава, нападател не“ е в сила в най-голяма степен.
  • Милчо Борисов Смилянов, със 170 мача за клуба и най-много отбелязани голове за ФК “Велбъжд“, заедно с Михаил Михайлов по 67.
  • Любомир Борисов Пейчев, виртуозен нападател, изящна техника, един от големите таланти на футбола в Кюстендил. Георги Кирилов Николов-Джеки, юношески национал, 189 мача за отбора в престоя му в „Б“ група.
  • Ангел Димитров Боцев, синът на вятъра, 180 мача за „Велбъжд“. Негови са решаващите голове, донесли не една победа, включително и подсигуряващи оставането на тима в съответната група.
  • Иван Йорданов Димитров-Таске, вратар със 178 мача, по майсторство е сравняван с вратарите на националните отбори. С най-много спасени дузпи в един сезон – 9 от 10.
  • Урал Нуриев Юсеинов, 143 мача в „Б“ група, бързоного и технично ляво крило, вкарал и допринесъл за вкарването на много от головете за отбора на Кюстендил.
  • Петър Борисов Христов, стабилен ляв защитник, впоследствие заместник-председател на ФК “Велбъжд“.
  • Боян Кирилов Николов-Джеки, отличен ляв полузащитник. Антон Динев Георгиев, остър и безкомпромисен централен бранител.
  • Димитър Христов Кръстев – 153 мача, един от най-железните десни защитници в историята на клуба.
  • Цветко Михайлов Попов – универсален краен защитник.
  • Румен Димов Димов – 117 мача за ФК “Велбъжд“ в „Б“ група, изключително интелигентен полузащитник. Първият футболист от български отбор, вкарал гол на „Манчестър Юнайтед“.
  • Камен Григоров Дичев – 114 мача в „Б“ група, интелигентен полузащитник, човекът с най-добър отскок, вкарал редица решаващи голове за клуба.
  • Стефан Иванов Михайлов, изключително талантлив централен нападател, като играч на ЦСКА вкарал решителния гол за отстраняването на великия „Аякс“.

 

Сребърна значка от БФС получиха:

  • Любомир Тончев Николов – с десетки мачове за отбора в „Б” група, играл и за „Ботев“ (Враца) в „А” група, дългогодишен треньор в клуба.
  • Бойко Величков, юноша на ЦСКА, талантлив и ключов полузащитник за ФК “Велбъжд“ в „А” група. Избран за призовата тройка за Спортист на Кюстендил през 2000 година.
  • Георги Кръстев Петров – железният централен защитник на ФК “Велбъжд“, дошъл от ПФК “Левски“, със съществен принос за точковия актив на клуба от най-успешните му години.
  • Иван Георгиев Иванов-Фантата, борбен и сърцат полузащитник, дългогодишен състезател на клуба.
  • Иво Григоров Велинов-Баджо, един от железните крайни защитници, емблема на кюстендилския футбол, един от състезателите с най-много срещи за отбора при престоя му във всички групи.
  • Илиян Георгиев Стоянов-Коловати, юноша на “Велбъжд” и на ЦСКА, играл за „Левски“ (София) и нациоаналния отбор. След прекратяване на състезателната му кариера развива успешно футболна академия в Япония.
  • Михаил Пламенов Михайлов, юноша на ФК “Левски“, голмайстор за всички времена за клуба наред с Милчо Смилянов.
  • Пламен Петров-Бързака, ляв полузащитник, с много решаващи голове и срещи за ФК “Велбъжд“ в „А“ група.
  • Петър Колев Колев, централен защитник на отбора в „А” група и впоследствие помощник-треньор на Димитър Димитров-Херо във ФК “Черноморец“ (Бургас).
  • Димитър Станчов Митов-Тунджата, изключително добър ляв защитник, единственият майстор на спорта футбол от Кюстендил.
  • Боян Василев Иванов, краен защитник, от времето на дългогодишния престой на кюстендилския отбор в „Б“ група.
  • Иван Стоянов Гебрев-Чайката, десен бързоног полузащитник, притежаващ топовен удар, играл и за „Марек“ (Дупница).
  • Кирил Крумов Станков, работлив полузащитник, черноработник, вкарвал и голове за ФК “Велбъжд“, основен инициатор за създаването и поддържането на отбора на ветераните на ФК “Велбъжд“.
  • Здравко Петров Миладинов – ляв полузащитник от по-старата генерация, играл в „А“ група в сезон 1956 г.
  • Георги Димитров Лазаров-Болшевико, десен полузащитник от поколението футболисти, играли през 1956 г. в „А” група, едновременно работещ и състезаващ се за клуба.

 

 

С бронзова значка БФС удостои:

 

– Красимир Николаев Петков – юноша на ФК “Велбъжд“, младежки национал, с много срещи за ФК “Велбъжд“ и „Локомотив“ (Пловдив), с който става републикански шампион през 1994 г.

– Кирил Детелинчов Кирилов, юноша на клуба с най-много срещи за „Велбъжд” в Трета лига. Велко Христев, полузащитник, бронзов медалист с „Велбъжд” през 1999, 2000 и 2001 г.

– Иво Стефанов Михайлов, син на легендата Стефан Михайлов, юноша на „Велбъжд” и ЦСКА, с десетки срещи за клуба в трите дивизии, играл и за „Локо” (Пловдив) и „Черно море”.

– Николай Възелов – защитник, бронзов медалист през 1999, 2000 и 2001 с „Велбъжд”, финалист за купата на страната през 2001-ва.

– Димитър Иванов Соколов – юноша на „Велбъжд”, вратар, след прекратяването на кариерата си един от най-успешните кюстендилски треньори, единственият с треньорски лиценз „Про“ от Кюстендил.

– Иван Димитров Точев – десен полузащитник, бърз и повратлив футболист с точни пасове. Христо Стойнев Божилов – универсален краен полузащитник,с десетки срещи за отбора в „Б“ група, играл и за ФК “Левски“.

– Красимир Ангелов Димитров – вратар, юноша на „Велбъжд”, отличен с почетен знак на Кюстендил.

– Антони Иванов Здравков, всеотдаен централен защитник, с принос за завръщането на кюстендилския отбор в професионалния футбол.

 

 

Плакети за съществен принос

 

 

за развитието на клуба, от името на ръководството на ФК „Велбъжд”, получиха: Ивайло Странджов – безкомпромисен и стабилен централен защитник, играл за отбора в трите дивизии, Иван Иванов – всеотдаен радетел за развитието на футбола в Кюстендил, като директор на КЗК е многократно подсигурявал финансови средства за издръжката и просперитета на футбола в Кюстендил, Юлиян Димитров Кръстев – син на легендата Димитър Кръстев-Карино, юноша на „Велбъжд”, с мачове в „Б“ и „А“ група, дългогодишен треньор в школата на клуба, Тодор Николов Гогов – бивш кмет на Кюстендил, всеотдаен и с много голям принос за развитието на футбола в града. Димитър Миланов Георгиев-Джефри, ляв защитник, твърд и безкомпромисен, играл за клуба в „Б” група.

Росен Петров – десен защитник по времето на големите успехи на клуба в „Б” и „А” група. Камен Павлов – юноша на „Велбъжд”, всеотдаен и безкомпромисен централен защитник, сравняван с куче – пазач на терена. Иван Владимиров Петров-Портата, вратар с отличен рефлекс, пазил за клуба по време на престоя му в „Б“ група през 70-те години на миналия век. Георги Стойнев Стоименов-Бари, вратар, участник в „Б” група. Борис Кирилов Христов-Жегата, юноша на „Велбъжд”, участник във „В” и „Б” група, дългогодишен треньор в школата на клуба. Стефан Горчев Петков – техничен и борбен ляв полузащитник, впоследствие участвал в едно от успешните ръководства на клуба. Владимир Асенов Ангелов – юноша на „Велбъжд”, талантлив централен нападател, рано пробил в мъжкия отбор на града, дългогодишен треньор в школите на кюстендилските клубове и успешен съдия по футбол. Валентин Тончев Казачки – централен защитник, човекът, известен с олимпийското си спокойствие, участник във „В” и „Б” група, дългогодишен треньор в клуба. Николай Лозанов Николов – изявен, борбен и техничен ляв бранител с десетки срещи във „В” и „Б” група, в по-новата история и председател на УС на клуба. Васил Николов, десен полузащитник, техничен футболист, работлив като пчеличка, с много срещи в „Б” група. Александър Емилов Ханджийски – юноша на ФК “Пирин“, всеотдаен защитник и полузащитник, изиграл десетки срещи за ФК “Велбъжд“ във „В” група, за времето от 2012 г. до днес. Даниел Венциславов Младенов – голмайстор на Първа лига в настоящото първенство, национален състезател, футболист на „Етър” (Велико Търново). Започва своята футболна кариера от „Велбъжд” (Кюстендил), играе за „Марек”, „Пирин”, „Левски”, „Черноморец”, „Черно море”, „Монтана”. Юри Асенов Стоименов – здрав, твърд и интелигентен централен бранител, с редица срещи в „Б” група, играл впоследствие и за „Марек” и „Академик” (Свищов) в „А” група, в по-новото време участник и в ръководството на клуба, делегат на БФС в Първа лига. Владислав Стойков-Лито, юноша на клуба, играл за „Велбъжд”, направил т.нар. Голям шлем, с мачове за „Локомотив” (София), ЦСКА, „Левски” и „Славия”. Анатоли Младенов Бачовски – юноша на „Велбъжд” от генерацията, спечелила Купа на България, дългогодишен треньор в школата на ФК “Велбъжд“, под негово ръководство юноши старша възраст печелят участие в елитната юношеска група U 19.

 

 

С почетен плакет община Кюстендил отличи,

 

 

а наградите връчи временно изпълняващият длъжността кмет Светослав Василев. Валери Ненов – като президент на ФК “Велбъжд“ подсигурява необходимите финанси, благодарение на което става възможно и влизането на кюстендилски отбор поетапно в „Б” и „А” група. Адв. Емил Велинов – основен инициатор за възстановяване регистрацията на ФК “Велбъжд 1919“ след вливането на „Локомотив” (Пловдив) във ФК “Велбъжд“ и преместването му в Пловдив. Подсигурил в трудни времена необходимите финансови средства, за да съществува футболният клуб. Първан Йовчев – бивш ръководител на клуба, дал много за футбола в община Кюстендил. Георги Димитров- Джеки – легенда на ЦСКА и националния отбор, под негово ръководство отборът се завръща в „Б“ група, след което е треньор на кюстендилски отбор и в „А“ група. Ленин Стоименов – дългогодишен секретар на община Кюстендил, работил за развитието на футбола в града. Асен Стоянов – полузащитник от по-новата генерация футболисти, изиграл десетки срещи за клуба в „А” група. Стефан Лазаров – бивш футболист на ФК “Велбъжд“, вратар, помага финансово на футбола в града и работи за популяризиране на спорта сред ромската общност. Захари Първанов – бивш ръководител на футболния клуб в трудни години, помогнал за съществуването на ФК “Велбъжд“. Михаил Михайлов – голмайстор на ФК “Велбъжд“ в „А” група. Иво Велинов – с най-много мачове въобще за ФК “Велбъжд“ и д-р Георги Ценков – дългогодишен лекар на футболните клубове в града, от 1992 г. и до днес.

 

НАЧАЛОТО НА ФУТБОЛА В КЮСТЕНДИЛ

 

Началото на организирания футбол в Кюстендил е поставено през 1919-1920 г., когато неколцина будни младежи решават да основат футболен клуб. Негов председател става ученикът Асен Тонев, а подпредседател Еманоил Марков-Манката. Клубът е наречен „Моцион”, което в превод означава „Движение“. Така бил именуван първият футболен клуб в Кюстендил.

През месец май 2010 г. над 160 гости уважиха тържеството “90 години организиран футбол в Кюстендил”, а 25-има от най-възрастните футболисти получиха специални статуетки. През тези вече 100 години кюстендилски клуб влиза два пъти в “А” група. Първия път 1953 г. под името “Червено знаме”. Втория път – сезон 1995/1996 г. под името “Левски”. “Левски” (Кюстендил), а след това и като “Велбъжд” печели три пъти бронзовите медали. Историческо постижение е и класирането на финала за Купата на България през 2001 г., който губи от “Литекс” със златен гол в продължението.