Танцьорите от танцов ансамбъл „Бански фукли” показаха, че десетгодишно приятелство е основа, върху която може да бъде изграден един истински, професионален спектакъл, достоен за най-големите сцени в страната. Публиката в Банско бе привилегирована да присъства на първия юбилей на един от водещите състави под „шапката” на читалище „Никола Вапцаров”, с ръководител Райна Асева. Салонът бе пълен с почитатели на красивия местен фолклор, жадни за поредното приключение в света на танцовото изкуство. Блестящи носии, шарени чорапи и много усмивки бяха във вихъра си и заляха сцената с неповторима светлина.

Танцьорите описаха кръговрата на живота от неговото създаване, минавайки през българските обичаи и традиции – наричане, жътва, розобер, лазаруване, нестинарство, и завършиха приказката отново с началото на нов живот – сватбата. Освен юбилярите на сцената грееха и танцьорите от останалите групи, на които очарователната Рени Асева е ръководител-хореограф. Дамите от втората й група в Банско – ТФ „Мераклии” и Ансамбъл „Разложки мераци”, за които разстоянието от 6 км е само цифра, с радост приеха поканата да застанат рамо до рамо с рождениците, а ФГ „Пирински бисери”, с ръководител Йорданка Чорбаджийска, се включиха в празника с автентична банска песен, изпята от сърце и душа. Между танците имаше текстове, подчертаващи значението, силата и мястото, което има жената в различните етапи от живота си, като майка, дъщеря, любима, а мъжете и децата на част от „фуклите” стъпиха за първи път на сцена като масовка в танц за нестинарите. Същинската поздравителна част, този път към самите участници, поведе директорът на НУ „Св. Паисий Хилендарски” Евгения Тренчева, която с вълнение каза, че се чувства част от състава, радващ десет години очите и сърцата на публиката, и не скри милите си думи към Рени.

Поздравителен адрес от името на читалище „Никола Вапцаров” бе прочетен лично от Елена Калайджиева – дългогодишен деятел и член на читалищното настоятелство в Банско. Поздравителен адрес от Александър Мацурев прозвуча от сцената с пожелания към юбилярите, а десетки кошници с цветя буквално затрупаха сцената на финала. Ръководителят Рени Асева благодари на всички, помогнали една мечта да се превърне в реалност, а солистът на състава Атанас Бойн върна жеста с вълнуваща реч и подарък за нея от “второто й семейство”. Концерт-спектакълът “Целунати от слънцето” бе част от събитията, подготвени от община Банско в чест на празника на града.