Здравчо Тодоров
  • Няма постъпили сигнали за намeрени трупове от диви свине

 

Продължава да е спокойна епизоотичната обстановка на територията на Кюстендилска област, стана ясно по време на провелата се Областна епизоотична комисия в Кюстендил.
„Няма констатирани случаи на заболели от африканска чума домашни свине. Няма постъпили сигнали за намeрени трупове от диви свине по време на първия ловен излет през този уикенд. Бяха взети проби от всички отстреляни 106 диви свине. В момента се обработват пробите в София, като досега обработените са отрицателни. Всички проби ще са готови до края на деня”, заяви д-р Емил Гъгнев от ОДБХ-Кюстендил.
Той отново припомни, че е било извършено обучение на всички ловно-рибарски сдружения за мерките за безопасност по време на лов. Оборудвани са всички транспортни средства с дезинфекционни препарати.

Оказа се обаче, че не всички ловци спазват новите разпоредби.
„Направихме масови проверки по време на лова през уикенда. Един голям процент от групите са изпълнили тези мерки по биосигурност, но има и групи, които не са ги изпълнили. Те не са дезинфектирали автомобилите си. Тези групи ще бъдат спрени от лов, докато не изпълнят тези пропуски, които са допуснали”, заяви директорът на РДГ-Кюстендил Здравчо Тодоров.