Десет души са задържани при спецакция срещу организирана група за телефонни измами в град Ветово, Русенска област. Според зам. главния прокурор Иван Гешев престъпната им дейност от декември месец миналата година до този август е нанесла щети за над 300 000 лева.

Осем от общо десетте задържани са жители на Ветово, а останалите двама са от други градове на страната, обяви Иван Гешев и допълни, че това е третият удар на държавата срещу престъпната група на телефонните измамници.

По време на задържането им са били иззети 6 луксозни автомобила, 400 г тротилова пресовка, множество SIM карти и телефонни апарати, оръжие, злато и пари в брой. Всички задържани са криминално проявени, а някои с множество присъди за телефонни измами.

По думите на прокурор Гешев намалението на този вид измами на годишна база е 40% спрямо миналата година и това се дължало на съвместните действия на МВР и прокуратурата.

„Работата в тази насока трябва да продължи и ще продължи. От средата на следващата година се надяваме, ще направим всичко възможно, всички лица, занимаващи се сериозно, така да се каже по занятие, с този вид престъпна дейност, с „ало” измами, трябва да са или в ареста, или в затвора“.

Към момента по дела на Специализираната прокуратура са задържани 17 лица, а новите десетима ще се присъединят към тях.

В операцията на полицията и прокуратурата във Ветово се включи и жандармерията./БНР