РИОСВ глобява със 7000 лв. собственик на автоморга в Яхиново

Мая Гиздова
  • Столичната фирма „Примус Карс” въртяла бизнес с разкомплектоване на нерегистрирани автомобили

 

Собственик на автоморга е разкомплектовал коли и части от моторни превозни средства в имот в дупнишкото село Яхиново, без да има необходимото разрешение. Столичната фирма „Примус Карс” ЕООД, чийто бизнес е свързан със съхранение на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС), е глобена със 7000 лв., става ясно от решение на Районния съд в Дупница. В съда е заведено дело във връзка със санкцията. Тя е наложена от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Перник за нарушение на Закона за управление на отпадъците и излезлите от употреба  моторни превозни средства, установено преди година и половина.

На 21 март миналата година проверяващи от инспекцията установили, че в имот, взет под наем, софийската фирма с управител Васил Милушев разкомплектова излезли от строя коли и отпадъци от тях. Съгласно закона това представлява дейност по предварително третиране на отпадъци, за която се изисква разрешение, издадено от директора на РИОСВ-Перник. Разрешение обаче няма. При проверката било констатирано още, че на незастроена част от имота, между две от халетата, се съхраняват 4 излезли от употреба МПС-та, видимо в нецялостно състояние, с липсващи двигатели, скоростни кутии, гуми и др., всички без регистрационни табели. Снети били номерата на рамите. Освен това до входа на имота били подредени чисто нови купета от излезли от употреба МПС-та – отпадъци, представляващи черни метали, като по-голямата част от тях били разрязани на две части. 4-те коли са били без регистрация, което е видно от писмо от ОДМВР-Кюстендил, сектор „Пътна полиция”, представено в съда.

От дружеството са обжалвали акта за административно нарушение и наказателното постановление, но съдия Мая Гиздова потвърждава санкцията като законосъобразна.