Парламентът на Кюрдистан зове международната общност за помощ

Парламентът напомня на международната общност, че кюрдите са платили най-голямата жертва във войната срещу „Ислямска държава”

 

 

Парламентът на област Кюрдистан обяви декларация късно снощи, в която изразява загриженост от турското военно нахлуване в кюрдските райони на Североизточна Сирия, призовавайки за прекратяване на операцията.

В изявлението се предупреждава, че крехката ситуация в региона и фактът, че „Ислямска държава“ (ИД) все още не е ликвидирана, още повече усложняват ситуацията, поставена в риск от тази турска операция, цитира кюрдският „Бас Нюз”.

„Призоваваме международната общност, включително САЩ, Русия, Великобритания и Франция, да положат максимални усилия за прекратяване на тази нежелана ситуация, предотвратяване на бъдеща дестабилизация и създаване на атмосфера за преговори“, се казва в изявлението. „Ние категорично осъждаме всяко нападение, насочено срещу цивилни от която и да е страна. Парламентът в Кюрдистан подкрепя регионален диалог за трайна резолюция.”

Парламентът напомня на международната общност, че кюрдите са платили най-голямата жертва във войната срещу „Ислямска държава“, а развиващата се ситуация в Североизточна Сирия може да изтрие постиженията във войната срещу тероризма.

В изявлението се призовава и всички кюрдски фракции да забравят споровете си и да работят заедно за разрешаване на най-новата ситуация чрез единни дипломатически средства.

Всички кюрдски политически партии ще се срещнат днес в Ербил, за да обсъдят турското нахлуване в Сирия срещу кюрдските сили.

Според информацията срещата ще се проведе в централата на Комунистическата партия на Кюрдистан в столицата Ербил. По време на срещата страните ще призовават международната общност да окаже натиск върху Турция да спре своите операции в Североизточна Сирия.

Очаква се те да проведат пресконференция след срещата.

Междувременно кюрдските сили съобщиха, че са отблъснали нова турска атака в Североизточна Сирия, докато Анкара твърди, че атаката е била успешна.

Нашите сили “отблъснаха опита за нахлуване на турската окупационна армия по оста на Тал Халаф и Алук”, се казва в изявление на СДС.

Турското Министерство на отбраната настоява, че операцията протича по план.

„Операция „Мирна пролет“ беше успешно проведена през нощта, от въздуха и на земята“, се казва в изявление. „Определените цели бяха превзети“, добавя то, без да уточнява какви са те.

Докладите на турските медии предполагат, че основната цел на операцията е да се създаде онова, което Анкара нарича “безопасна зона” на територия от около 30 километра, намираща се на около 120 километра по границата между Рас ал Айн и Тал Абиад.

Турските войски и сирийските им поддръжници все още не са навлезли в нито един от двата града, но се придвижват в околните села и провинция. Районът е по-малко населен от другите контролирани от кюрдите райони и главно е арабски.

Кореспонденти на АФП от турската страна на границата заявиха, че десетки превозни средства с бивши сирийски бунтовници, които се бият за Анкара, са преминали в Сирия. Те са поздравявани от турски доброжелатели, докато преминавали през прелеза в Аккакале.

Очаква се СДС да съсредоточи отбраната си върху основните градове в района и призова цивилни лица да се присъединят към съпротивата срещу турското нападение.

Според Сирийската обсерватория за човешки права досега най-малко 19 членове на СДС и 8 цивилни са били убити от турски обстрели и въздушни удари.

 

ЕС призова Турция да прекрати своите “едностранни военни действия”,

няколко арабски държави също осъдиха военните действия. Генералният секретар на ООН изрази изключителна загриженост от тези събития. Офанзивата на Турция започна, след като американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли американските войски от региона. В сряда Тръмп отново защити решението си и в същото време подкрепи санкции срещу Турция. Той заяви, че САЩ не одобряват военната операция на Турция в Сирия и счита това за “лоша идея”. Турският президент Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да проведе военна трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумение, подписано от двете правителства в Адана през 1998 г.

Ердоган коментира и изказванията на своя американски колега за готовността на САЩ да “унищожат турската икономика”, ако Анкара прекрачи границата.

“Смятам тези думи за изявления, направени с цел да се предотврати напрежението в определени кръгове”, каза той.

Ден преди началото на турската операция в Сирия, Тръмп обяви, че планира да преговаря с Ердоган на 13 ноември във Вашингтон. След това шефът на Белия дом два пъти заяви, че Вашингтон ще “унищожи икономиката” на Турция, ако “прекрачи границата” или “започне да унищожава кюрдите в Северна Сирия”./bgnesagency