(ВИДЕО) Екоактивисти в Перник: Време е да се откажем от въглищата

  • 20 активисти от България, Румъния, Хърватия и Унгария настояват за право на чист въздух

  • С кинопрожекция, изложба, концерт и велошествие започна фестивалът „Заедно за климата“

 

Активисти на „Грийнпийс” настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда.

Демонстрацията се състоя в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа. Градът е бил един от основните центрове на въглищната индустрия в България – отрасъл, който е имал важна роля за развитието на страната, но вече е икономически неизгоден, замърсява и допринася за промените в климата. Включиха се 20 активисти от България, Румъния, Хърватия и Унгария, които се застъпиха за правото на чист въздух и за справедлив преход отвъд въглищата.

„Вярваме, че България може да се откаже от въглищата, като едновременно с това може да отдаде необходимото уважение на тази индустрия, изиграла толкова сериозна роля за развитието през 20-и век. България е обаче единствената държава в Европа, в която разговорът за енергийна трансформация все още не е започнал и е време това да се промени”, заяви Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия” на „Грийнпийс” – България. Според активистите време е въглищата да останат в миналото. Предложената от тях алтернатива: Бъдещето е във възобновяемата енергия – тя е възможното решение и на замърсяването на въздуха, и на климатичните промени. България страда от тежка нужда да започне внедряване на нови технологии в производството на енергия. Това включва даването на възможност всеки един от нас да произвежда самостоятелно енергия от слънцето и вятъра, прилагане на мерки за намаляване на потреблението не енергия, умни електрически мрежи и други.

“Енергийна трансформация неминуемо ще се случи. Крайно необходимо е тази възможност да се използва за устойчиво икономическо развитие на регионите и създаване на алтернативни работни места за заетите във въглищния сектор. За да се случи това, са необходими амбициозни и конкретни решения на местно, регионално, национално и европейско ниво”, допълни още Микова.

https://www.facebook.com/greenpeacebg/videos/967514380277325/

 

Възможност за такъв дебат, но и за конкретна финансова подкрепа дава Платформата за въглищни региони в преход на Европейската комисия. България е единствената държава в ЕС, която все още не е част от тази платформа.

Демонстрацията на екоактивистите в Перник бе част от тридневния фестивал „Заедно за климата“, организиран от природозащитната организация „Грийнпийс България“ и сдружението „Дишай, Перник“. Инициативата цели да насочи общественото внимание към бъдещото развитие на миньорския град. Освен че замърсяват въздуха, въглищата са и сред основните фактори, причиняващи климатичните промени, алармира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс България“. Според нея страната ни вече е закъсняла и отдавна е трябвало да тръгне по пътя на енергийната децентрализация.

Данни, цитирани от екологичната организация, сочат, че половината от всички европейци биха могли да произвеждат собствена електроенергия до 2050 година, стига да получат съответната подкрепа.

Първият ден на фестивала „Заедно за климата“ започна с кинопрожекции и откриване на изложба от откритите мини пред Двореца на културата в Перник.

В събота вечер имаше концерт с участието на изпълнителите Ицо Хазарта, Рут Колева и фолклорния дует „Авигея“ и диджей Иван Шопов.

Програмата включваше още безплатно посещение на Подземния минен музей, велошествие, както и безплатно придвижване от София до Перник с влак от Централна гара.

 

https://www.facebook.com/greenpeacebg/videos/412405239459718/

 

 

https://www.facebook.com/greenpeacebg/videos/534716507279824/