Заев: Очаквам конкретна подкрепа от България за нашата евроинтеграция

Министър-председателят на Македония Зоран Заев обяви, че очаква подкрепа от България по време на съвет „Общи въпроси” и на заседанието на Европейския съвет.

Според него София е искрена в своята подкрепа и има ангажимент във връзка с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Той смята, че намерението на България е да продължи да изгражда приятелски връзки с Македония.

„България е един от най-големите приятели на Македония. Когато има избори, всичко може да се случи, но това не намалява нашето приятелство”, заяви Заев.

Според него, България очаква да се постигне повече при прилагането на подписания Договор за приятелство. При подписването му двете държави приемат, че имат обща история. „Разбира се, ние имаме своя собствена история, но споделяме част от нея”, подчерта Заев. В замяна на това България пое ангажимент да поддържа Македония за членство в ЕС и НАТО.

Той напомни, че България е една от първите държави, ратифицирали договора за присъединяване към НАТО, и очаква сега по време на Европейския съвет „да се застъпи за нас повече, отколкото другите държави”.

Заев подчерта, че благодарение на Договора за приятелство е намерено решение за шест исторически личности и четири исторически периода. Предстои да се реши за петия период, което няма да бъде никак лесно, но това не означава, че решение няма да има. /БГНЕС