Нанси Пелоси: Санкциите срещу Турция са недостатъчни

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че санкциите, наложени от президента републиканец Доналд Тръмп срещу Турция, не са достатъчни за предотвратяване на хуманитарна катастрофа.

“Президентът Тръмп отприщи ескалация на хаоса и нестабилността в Сирия. Изявлението му относно пакета от санкции срещу Турция е крайно недостатъчно, за да се обърне тази хуманитарна катастрофа”, заяви Пелоси в писмено изявление.

По-рано Тръмп подписа указ за налагане на санкции срещу Турция заради ситуацията в Североизточна Сирия, където Анкара започна офанзива срещу кюрдските формации, съюзници на САЩ. Тръмп описа широк спектър от възможни бъдещи санкции, включително финансови. Засега министерствата на отбраната и енергетиката на Турция, както и ръководителите на тези министерства и заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция са в списъка на санкционираните.

Тръмп каза още, че спира преговорите с Турция за търговско споразумение и повишава вносните мита за турска стомана с до 50%. /БГНЕС