Епископ Поликарп благослови населението на Трън

Храмът „Св. Петка“ в град Трън посрещна своя храмов празник с тържествена архиерейска св. литургия.

Богослужението в старинния храм оглави епископ Поликарп в съслужение с иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, ставрофорен иконом Гоце Христов от българската църква “Св. Йоан Рилски” в гр. Лисабон, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храма “Св. Петка” в гр. Брезник, и други свещеници от региона.

На утренята църковните песнопения изпълниха софийски клиросни певци, а в светата литургия взе участие камерен църковен хор под ръководството на Нели Трошева.

С проповед в края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството и вярващите, изпълнили храма.

Той припомни житието и пренасянето мощите на св. Петка-Параскева Търновска и сподели: Тя не само че прекоси и освети нашата родина, но е и молитвеница пред Божия престол за благочестивия ни и скъп български народ… Благодарение на нейната подкрепа и чудеса ние я почитаме и обичаме, като се стараем особено в дните около 14 октомври да я прославяме и възвеличим, за да можем, спомняйки си нейния живот, да й подражаваме в доброто и полезното.“

Предстоятелят на храма „Св. Петка“ свещеник Михаил Станкович и архиерейският наместник иконом Йоан Чикалов изказаха своите сърдечни благодарности за архиерейското богослужение, за доверието и молитвената подкрепа на Софийския митрополит и викарния му епископ.