СДС в Дупница даде ясна и категорична подкрепа за кандидатурата за кмет на Методи Чимев: Водачът на синята листа Костадин Костадинов: Чимев доказа с работата си, че е компетентен, знае как и какво да направи

Отляво надясно: Ивайло Константинов, Методи Чимев, Костадин Костадинов и Георги Георгиев
  • Кандидат-кметът: Важен е Общинският съвет, дано да бъдат избрани и хора с добри намерения и опит да развиват общината

  • Ивайло Константинов: Надяваме се да победим на изборите и в намеренията си Дупница наистина да изглежда все по-добре

 

СДС в Дупница даде ясна и категорична подкрепа за кандидатурата за кмет на Методи Чимев, номиниран за трети мандат от ПП ГЕРБ. Сините за пореден път обявиха, че застават зад досегашния градоначалник на пресконференция, дадена от представителя на район Югозапад в Националния изпълнителен съвет на СДС Костадин Костадинов, кандидат-кмета Методи Чимев и председателя на общинската структура на ГЕРБ Ивайло Константинов. Присъстваха и Георги Георгиев – общински съветник от СДС в изтеклия мандат, и кандидати за общински съветници от партията, която на тези избори няма кметска кандидатура и участва само с листа за общински съветници.

Костадин Костадинов, който бе общински съветник и в изтеклия мандат, изтъкна две основни причини за подкрепата. Едната е  националното коалиционно споразумение между ГЕРБ и СДС, целящо обединение на десните политически сили и спиране на „все по-засилващото се влияние на червени, хибридни, чуждодържавни сили и т.н.”, втората –  досегашната работа на групата на СДС в бившия вече Общински съвет и на Чимев през първия и втория мандат.

„Никой не променя отбора, когато играта върви. И друга метафора – сега, когато нашата община набра сериозна сила, кагато европейски проекти, национални финансирания, собствени приходи и т.н. доведоха до реализирането на много и много проекти, едва ли е моментът, в който трябва да се правят промени. Защото г-н Чимев с работата си, особено във втория мандат, доказа, че има нужните компетенции, има нужната експертиза, знае как и какво да направи. И именно поради тези две основни причини и ние от СДС не номинирахме наш кандидат за кмет. Защото ние в СДС сме гаранти на демократичните ценности в България. Защото за нас политиката не е самоцел. Ние можем да отстъпим, ние може да спрем, но ние ще стоим винаги, когато имаме такива опасни хибридни сили, които се опитват да се намесват в политическите събития в България и във вземането на властта”, заяви Костадинов. Водачът на листата на сините допълни, че е сигурен в победата и че предстоят все повече и повече успехи. Костадинов уточни също, че приоритетите в програмите на ГЕРБ и СДС в много отношения са сходни. Както и че неведнъж Методи Чимев се е държал като десен политик. Кандидатът за общински съветник даде пример с МБАЛ „Св. Иван Рилски”: „Много е лесно да бъдеш популист. Наблюдавам в червените листи и програми: „Ще дарим, ще дадем, ще субсидираме, ще помогнем”. Те си нямат и хал-хабер, че няма откъде да дадат и че и да имат, дават народната пара. Обаче г-н Чимев прояви сериозна политическа воля, качества на десен политик, за да се стигне и до успехите на общинската болница, за да стане тя реален икономически субект.”

Костадин Костадинов засегна и идеята за създаване на общинско предприятие БКС, която напоследък отново се лансира.

„От СДС се противопоставихме на създаване на общинско БКС. Ще променим мнението и ще се съгласим, когато някой ми покаже печелившо държавно или общинско дружество”, коментира Костадинов. В заключение той предаде поздравите и пожеланията за успех на Чимев, изпратени от експрезидента Петър Стоянов. Стана ясно, че бившият държавен глава имал намерение да дойде в Дупница и лично да засвидетелства подкрепата си, но е възпрепятстван заради кончината на големия си приятел – музиканта Милчо Левиев.

Методи Чимев благодари на местното и националното ръководство на СДС за подкрепата и посочи: „Мисля, че моделът беше проверен на евроизборите и показа, че може да работи. Очаквам на 27 октомври хората да проявят разум и да направят верния избор, но по-важното за мен е конфигурацията на Общинския съвет. Имайки предвид многото листи и многото заявени кандидати, ще кажа – не знам дали една част от тях си дават сметка, че влизането в Общинския съвет не е само въпрос на престиж, не е само въпрос на присъствие, изява пред медии и пред камера. Работата на кмета и общинската администрация, а и изцяло развитието на общината зависи изключително много от работата на Общинския съвет. От моя скромен опит – 8 г. съм се нагледал на много ситуации, в които, честно казано, здравият разум на много голяма част от колегите явно е убягвал, най-вече в първия мандат. Във втория мандат явно разбрахме, че няма как, нещата трябва да бъдат така построени и канализирани, поведението на Общинския съвет трябва да бъде такова, че добрите работещи идеи трябва да се случват”. Чимев изрази надежда, че Общинският съвет ще бъде конфигуриран така, че в него да присъстват не само хората, които имат желание за изява, но и хората с добри намерения и опит да развиват общината. „Показахме, че можем да работим както като администрация и кметски екип, така и като Общински съвет и искрено се надявам да продължим съвместно и в новия мандат”, завърши Чимев.

„Новата история на България показа, че най-естествените съюзници в политиката са ГЕРБ и СДС. В предния управленски мандат това беше една от най-ползотворните коалиции. Европейските избори също показаха, че това е една успешна коалиция, не само заради естеството на Европейската народна партия (част от която е ГЕРБ-б.р.), а и заради близките идеи. Показа го и присъствието на групата на СДС в местния парламент в последните два мандата. Искрено благодаря за изключително градивното присъствие на групата – винаги достатъчно остра реакция, когато нещо неправилно сме предлагали и винаги изключително позитивно отношение към всички добри идеи”, заяви Ивайло Константинов. Общинският лидер на ГЕРБ подчерта: „Що касае подкрепата за инж. Чимев – задължени сме, благодарни сме за тази подкрепа, защото Дупница е син град, а олицетворението на синьото е преди всичко СДС. Ако използваме спортната терминология, ще кажа, че нашият централен нападател е голмайстор и това показва отново вашия здрав разум. И той е голмайстор на републиканското първенство в последните 2 г. Все пак не играем с отбор от резервни състезатели, а с титулярния състав, така че се надяваме не само да победим на изборите, а да победим в намеренията си Дупница наистина да изглежда все по-добре и след 4 г. да има още повече неща, които да кажем на гражданите, пред медиите и в брошурите и самите те да ги виждат най-добре”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление