Дядо Серафим отслужи благодарствен молебен за 107 г. свобода на Гоце Делчев

107-ата годишнина от освобождението на гр. Неврокоп, днес Гоце Делчев, бе отбелязана особено тържествено. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът революционер Пейо Яворов. Община Гоце Делчев отбеляза годишнината с едноседмична програма, която започна на 14 октомври и преди дни бе кулминацията на честванията.


Официалната програма започна с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Междувременно на площад «Гоце Делчев» бяха посрещнати участниците в първия туристически поход „Освободителите на Неврокоп“, организиран от Туристическо дружество «Момини двори».
Програмата продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад и на паметника на загиналите във войните. В Дома на културата се проведе концертът на една от най-обичаните български групи – «Тоника СВ», заедно със Стефан Диомов.
Като част от програмата за празника на града в Гоце Делчев започна първият международен турнир по хандбал за деца, родени 2005/2006 г. „Атанас Карабельов”. Турнирът е в памет на основоположника на този спорт в града. В турнира участват 7 отбора от България и чужбина, като гостите зад граница са от Гърция, Сърбия и Северна Македония.


По повод празника на град Гоце Делчев е получен поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. В част от него се казва: «Приемете искрените ми поздрави по случай 107-ата годишнина от освобождението на Неврокопския край.
В този тържествен ден да се поклоним пред паметта на героите, които дадоха живота си, за да пребъде България. Винаги да носим в сърцата си завета на делата им и да съхраним вярата и устрема за национално единение и свобода. Днес повече от всякога имаме нужда да повярваме в себе си и вдъхновени от желанието си към по-добро, да сътворим утрешната история. Честит празник!»
Получени са също поздравителни адреси от Националното сдружение на общините в Република България, Синдиката на българските учители и други.