КОС обяви в несъстоятелност „Въгледобив Бобов дол”

ТЕЦ „Бобов дол”
  • Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд

 

Кюстендилският окръжен съд (КОС) обяви в несъстоятелност „Въгледобив Бобов дол”. Решението е на съдия Галина Мухтийска. Производството беше открито преди повече от седем години, но беше отложено заради приет оздравителен план.

В съдебното решение е записано, че компанията дължи на държавата над 102 млн. лв., натрупани заради неизпълнение на задълженията по плана. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок от вписването му в Търговския регистър. Дали ще обжалват, попитахме изпълнителния директор Харалампи Златанов. „Нищо не мога да коментирам в момента”, лаконичен бе Златанов.

Делото за възобновяване на производството по несъстоятелност е по молба на Националната агенция за приходите (НАП), а към нея се е присъединила и държавната “Мини Бобов дол”, която също е в несъстоятелност. Причината за иска е, че “Въгледобив Бобов дол” не е изпълнявала задълженията си по утвърдения план за оздравяване и е пропуснала най-малко две плащания към държавата, което е достатъчно основание дълговете да станат незабавно изискуеми.
Производството по несъстоятелност на “Въгледобив Бобов дол” беше открито през май 2012 г. Компанията обаче предложи оздравителен план, който беше утвърден три години по-късно, след като финансовото министерство се съгласи да разсрочи публичните й дългове, при положение че те бъдат изплатени на 180 равни месечни вноски. Самият оздравителен план също дълго беше обжалван и влезе в сила чак миналата година. Това стана само месец след като компанията обяви, че закрива рудник “Бобов дол”. Предната година пък беше затворен и рудник “Бабяк”.
Пряк собственик на “Въгледобив Бобов дол” е “Въгледобивна компания”, която от своя страна е собственост на британската Carlington Ltd. Практика на Ковачки е да контролира голяма част от фирмите си през британски дружества.