Дупнишките планински спасители с две тежки акции само за 24 часа

Кирил Чолаков, Божидар Джокин, Кирил Грозданов,  Борислав Ранков с израелките
  • 62-годишна столичанка със счупен глезен и две изгубени момичета от Израел получиха помощ от Кирил Чолаков и екипа на ПСС-Дупница

Дупнишките спасители осъществиха две трудни акции за спасяване на закъсали туристи в Рила планина само в рамките на около 24 часа.
Първата им намеса е била в помощ на 62-годишна жена от София, която е пострадала под Долния Чанак. Столичанката е била със счупен глезен. В събота около 13 часа тя е поискала помощ. Спасителният отряд от Дупница се организира веднага и екип от осем души тръгват към планината. Пострадалата туристка е била добре екипирана, като спасителите са обездвижили контузения крак.
„В този район всичко е свързано с доста сериазно изкачване, накъдето и да се излезе. Представете си колко трудно е едно изкачване на толкова стръмно място, и то с количка с пострадал… Затова се придвижвахме доста бавно и леко, сигурността на пострадалия и спасителите е преди всичко. Транспортирахме жената до хижа „Пионерска”, след това групата от София я пое. Чухме се с тях и разбрах, че операцията й в столицата е насрочена за днес (б.а. – вчера)”, коментира пред „Вяра” началникът на Планинска спасителна служба-Дупница Кирил Чолаков.
Втората акция се е провела в късните часове на неделя. Малко след 19 часа спасителите получават сигнал за две изгубени момичета от Израел в района между Рилския манастир и хижа „Иван Вазов”. Броени минути по-късно екип от шестима души тръгват към туристките.
„Както първата, така и втората акция бяха трудни, започнаха в късния следобед и завършиха в ранните часове на следващия ден. Двете момичета са на 26 години. Подвеждат се и тръгват не накъдето трябва, по една пътека под Дългия рид. Те слизат много надолу в една доста стръмна долина. Те взимат по-правилното решение да останат там и подават координатите си на техен близък от България, който ги даде на нас. По GPS данните ги намерихме къде са. Тази акция също не беше много лесна, защото това са едни много стръмни склонове, където има и доста растителност. Трябваше да мине много време, докато се изкачим с двете туристки. Приключихме след 2,30 през нощта, когато бяхме при Рилския манастир, защото едното момиче беше в по-тежко състояние и не можеше да се движи самостоятелно”, допълни ръководителят на дупнишките планински спасители. Той даде своите препоръки за туристите, които се качват в планината през настоящия сезон.
„Момичетата от Израел бяха тръгнали неподготвени. Нито имаха екипировка, нито някаква подготовка. Това е и основната препоръка към туристите. Температурите вече падат доста, скоро ще започнат да са и под нулата и ще има заледяване в някои части на планината. Така че, ако хората правят някакви преходи, нека тръгват по-рано, да се придвижват по-бързо и в светлата част на денонощието, за да могат да се приберат. Трябва да си проучват маршрутите и доста по-внимателно. Задължително е да се съобразяват с планинарската си подготовка и да са искрени дали това им е по силите, или не. Много често туристите се надценяват или пък подценяват планината и оттам започват някакви истории”, завърши Кирил Чолаков.