Активисти на АБВ в Дупница залепиха номера от бюлетината на кандидат-кмета Георги Градевски върху плакати на Методи Чимев и ГЕРБ

  • Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Крум Милев: Това е пошло и противозаконно, гавра с нашата кампания

  • Председателят на ОИК Мария Чомакова: Ще предупредим АБВ писмено

 

Активисти на партия АБВ залепиха номера на своя кандидат-кмет Георги Градевски в интегралната бюлетина върху плакати на кандидата за кмет от ГЕРБ Методи Чимев и сътвориха прецедент в предизборната надпревара и най-новата политическа история на Дупница. „Редактираните” плакати са били на главната улица „Цар Освободител”, в самия център на Дупница, срещу офиса на Градевски. Промяната в тях е била открита от хора на ГЕРБ на 20 октомври сутринта, откъдето веднага реагирали – върху плакатите със сменени номера, целящи да излъжат избирателите, залепили нови плакати с действителния номер и подали жалба в Общинската избирателна комисия (ОИК).

„На 20 октомври 2019 г. сутринта получихме многобройни сигнали, че върху плакати на нашия кандидат за кмет инж. Методи Чимев, както и върху плакати на листата с кандидати за общински съветници от ГЕРБ, са налепени стикери с номер 14. Това е номерът в интегралните бюлетини на кандидата за кмет Георги Градевски и на листата на АБВ.
Планът очевидно е да въведе в груба заблуда избирателите, които да останат с впечатление, че за да гласуват за инж. Чимев и за листата на ГЕРБ, следва да отбележат в интегралните бюлетини номера на Градевски и АБВ. Това е не просто провокация спрямо ПП ГЕРБ и опит да бъде саботирана нашата предизборна кампания. Това е злонамерено, пошло и противозаконно действие против правото на свободен и информиран избор на избирателите в община Дупница.
Настояваме Общинска избирателна комисия-Дупница да предприеме съответните мерки“, се казва в жалбата. Към нея са приложени и снимки. За коментар потърсихме председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Крум Милев и председателката на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова.

Крум Милев

„Ние сме направили необходимото. Залепихме нови плакати и подадохме жалба в Общинската избирателна комисия. Чакаме решението на комисията. Доста рано се предаде Градевски. Само това мога да добавя към коментара си във фейсбук. Можете да цитирате това, което съм написал там”, каза шефът на предизборния щаб на ГЕРБ. На страницата си в социалната мрежа Милев пише: „Абсолютният аутсайдер сред кандидатите за кмет на община Дупница – Георги Градевски от АБВ, направи отчаян опит да спаси провалената си предизборна кампания. В ранните часове на 20 октомври (неделя) градът осъмна с редица плакати на кандидата за кмет от ГЕРБ инж. Методи Чимев, върху които е налепен номерът в интегралната бюлетина на Градевски – 14. Очевидно пазвантите на последния цяла нощ са лепили номера на чорбаджията си върху плакатите на инж. Чимев.
Малоумният замисъл очевидно има за цел да спаси провалената кампания на Градевски. Налепвайки номера си върху плаката на кандидата на ГЕРБ, той наивно вярва, че многобройните привърженици на Чимев ще се объркат и на 27 октомври, мислейки си, че гласуват за него, по грешка ще отбележат номер 14 в интегралната бюлетина.
„Такава „иновация“ до този момент не бяхме виждали – коментираха от предизборния щаб на ГЕРБ. – Ясно е, че инж. Чимев е най-авторитетният кандидат, но не очаквахме, че това ще бъде признато толкова недвусмислено и от Градевски. Този кандидат очевидно е отчаян, за което му съчувстваме”. Все пак не можем да допуснем такава гавра с нашата кампания, затова своевременно сезирахме за грубото нарушение Общинската избирателна комисия.“

„Наистина има такава жалба. В края на работния ден ще се съберем и ще вземем решение, което ще бъде публикувано и на сайта на комисията. Ще предупредим АБВ писмено”, каза Мария Чомакова. На въпрос на „Вяра” законът не предвижда ли санкция за подобни нарушение председателката на комисията отговори: „Предвидена е глоба. В случая няма да има такава санкция, защото нарушението е било своевременно отстранено. Върху плакатите с променени номера веднага са били залепени други”.

Георги Градевски събира популярност сред дупничани с обиколките си из града и селата, при които се среща с избиратели, коментира тежкото им положение, нерешените проблеми и обещава промяна. Кандидатът за градоначалник на АБВ не пести критиките към настоящите местни управници от ГЕРБ начело с кандидата за трети мандат Методи Чимев, включително и с нагледни примери за нерешени проблеми. Например снимки на еврейските гробища, дупки по улиците и т.н. В това няма нищо лошо, но дали Градевски има капацитета и искрено ли е желанието му да промени нещо в община Дупница? Дали декларираното от него и екипа му не са само думи, поредните обещания, или още по-страшно – лъжи? Дали думата „промяна” не е само примамка за дупничани, които наистина искат градът да се промени към по-добро? Дори и логото на кандидата за градоначалник, издигнат от партията на експрезидента Георги Първанов и бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, гласи: „Защото е време за промяна”.  Но… това ли е промяната? Може ли да има промяна с предизборни байганьовски тарикатлъци и номера? Фалшифицираните афиши ли са истинското лице на АБВ и техния кандидат или декларираната пред хората загриженост? Залепените плакати със сменени номера дават недвусмислен отговор. Само предубедените могат да продължат да приемат пропагандираното от АБВ и техния фаворит за чиста монета.

И още нещо, което няма да спестим. В началото на предизборната си кампания Георги Градевски настоя във в. „Вяра” срещу заплащане да бъде публикуван рекламен материал със снимки от екскурзия в Националния исторически музей, Боянската църква и зоологическата градина в София, която той бе подарил на деца от Дупница и Крайници. Децата са от кръжоци на дупнишките читалища „Христо Ботев” и „Пенчо Славейков” и читалище „Развитие” – с. Крайници. Лично кандидат-кметът дойде в редакцията, обясни какво е направил, разказа даже за намеренията си по време на предизборната кампания, настоя за цветна страница, чу цената на публикацията, която иска, и декларира, че ще я плати, защото е важна за него. Впоследствие обаче забрави да плати. Дори и след неколкократното напомняне от екипа на Георги Градевски не направиха нищо. Явно смятат, че сме им задължени. Не, не сме задължени да публикуваме и популяризираме когото и да било, защото той има някакви амбиции и обещава да направи чудеса за града и дупничани. Още повече че не сме искали от Градевски да се хвали какво е направил срещу заплащане. Въпросният материал можеше да се помести на страниците на вестника просто като новина – да, направено е нещо добро, някой е завел децата някъде. Но в случая отново става дума за лъжа.