Европейската комисия смята, че България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК, която прие днес най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите й във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, се казва още в съобщението.

В доклада се подчертава, че България е работила последователно, за да изпълни препоръките на комисията – реформата в съдебната система, както и за борбата с корупцията, в т.ч. и по високите етажи на властта.

„Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на парламента и на съвета, преди да вземем решение“, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта още той.

Механизмът беше създаден при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на продължаващите усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.

„ЕК дава оценка, че България е изпълнила всички препоръки на комисията, а този механизъм е на комисията. Така че това си е решение на Европейската комисия и тя е независим надпартиен орган“, коментира пред “Хоризонт” евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.

„Смятам, че го махат заради обещанията на Юнкер, защото той пое такъв политически ангажимент. Отпадането на този механизъм от една страна е добре за България, защото това е едно срамно петно, което тежи в целия интеграционен процес на България. Но от друга страна този механизъм трябваше да доведе до повече справедливост в България, повече ред. Като че ли той не успя да изпълни тази своя роля. И поради това е прекратен“, коментира Елена Йончева, евродепутат от Партията на европейските социалисти.

В днешния доклад се разглеждат предприетите от България действия след ноември 2018 г. В него се съдържа оценката на комисията на това как българските органи са подходили към 17-те препоръки. Докладът се придружава от работен документ на службите, който съдържа подробен анализ на комисията въз основа на постоянния диалог между българските органи и службите на комисията.

Преди да вземе окончателно решение за прекратяване на действието на МСП за България, комисията надлежно ще вземе предвид становищата на съвета и на Европейския парламент./БНР