В началото на правителственото заседание днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е много загрижен за свободата на словото в България. Затова предлага вестниците и списанията да не се разпространяват от частници, а само „Български пощи“ да отговарят за това. Борисов не спомена кои са частниците, но не е тайна, че Делян Пеевски държи огромния дял от разпространението на печатните издания в цялата страна плюс будките Lafka. Състоянието на „Български пощи“ е лошо, правителството вече прие стратегия, според която се закриват клонове в малки населени места и ще има пунктове, които ще работят само по няколко часа на ден. Борисов обаче направи революционното си изказване, коментирайки посещението на водещи фигури от организацията “Репортери без граници” у нас миналата седмица. Те се срещнаха с президента Румен Радев и изтъкнаха, че медийната свобода у нас в момента е на едно от най-ниските си равнища. “От “Репортери без граници” трябва да знаят, че беше Европейският съвет и нямах физическата възможност да се видя с тях. Внимателно слушах това, което са казали, и смятам, че единственото нещо, което държавата може да направи в подкрепа на свободата на словото, е да не оставяме частници да правят разпространението, продължи Борисов. “Български пощи” са 100% държавни, имат достъп до всички обществени места, така че гарантираме, че всяко издание ще иде там, където трябва. Надявам се точка Б4 да бъде приета днес”, заяви той.

 

Какво точно предлага правителството, все още не е ясно. Съобщението на правителствената пресслужба се различава от казаното от премиера:

“Кабинетът възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия, включително, ако е необходимо, да предложи законодателни изменения”, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. “Български пощи” разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси. По този начин ще се осигури ефективното разпространение на печатни издания в цялата страна, информира пресслужбата. Това, според решението, дава възможност за диверсификация на разпространението, без да се ограничава конкуренцията.” “Български пощи” и в момента са на разпространителския пазар, като разнасят абонамента./ segabg.com