Гърция подкрепя европейския път на страните от Западните Балкани

Гърция подкрепя европейската перспектива на държавите от Западните Балкани не само защото тя ще бъде фактор на стабилност в региона, но и инструмент за модернизация на съседните страни. Това заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в Солун по време на международен симпозиум.

„Много пъти от тук, от Солун, съм заявявал, че сме държава, която отново ще бъде водеща сред съседите ни на Балканите. Именно затова очаквам страните от Западните Балкани да реагират правилно на задълженията си, свързана с тяхната европейска перспектива”, заяви Мицотакис.

Той подчерта, че Гърция подкрепя европейския път на държавите от Западните Балкани. Освен във фактор на стабилност в региона този път представлява демократичен инструмент за натиск за извършване на необходимата модернизация на тези страни и за решаване на двустранните различия.

Според премиера Договорът от Преспа не е от полза за Гърция, но въпреки това няма да постави под въпрос неговото прилагане. Заяви, че ще следи внимателно как съседите изпълняват своите ангажименти, особено по отношение на все още нерешения въпрос за защитата на македонските стоки. /БГНЕС и МИА