Все още не е изяснено как се е случила трагедията и каква е националността на 39-те жертви

 

Камионът е регистриран в България на 19 юни 2017 г. На следващия ден – 20-и юни 2017 г., превозното средство е напуснало страната и оттогава не се е връщало у нас, съобщи  „Хоризонт“.

Дружеството собственик има регистрирани още два камиона.

Камионът с марка „Скания“ е регистриран във Варна, уточниха от българското МВнР.

Впоследствие и премиерът Бойко Борисов потвърди, че камионът е с българска регистрация , предаде БГНЕС.

Покъртени сме всички от такава масова смърт, заяви той в ефира по бТВ във връзка с открития във Великобритания камион с 39 тела.

„Откакто е регистриран камионът, повече никога не е влизал в България“, заяви премиерът и подчерта: „Няма как ние да сме свързани, освен с табелите на камиона“.

Той добави, че същата фирма има още два регистрирани камиона. „От 2-3 години камионът не се е връщал в България“, уточни Борисов.

 

Британската полиция съобщи, че телата на 39 души са открити в камионен контейнер в индустриален комплекс източно от Лондон. Шофьорът на камиона – 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е задържан по подозрение в убийство.

В същото време британската полиция обяви, че вярва, че намереният в сряда камион с телата на 39 починали души, е пътувал чрез фериботната връзка от пристанище Зеебрюге, Белгия, до пристанището Пърфлийт в източната част на Англия.

След това той е пристигнал в областта Търок около 12:30 ч. местно време, където е престоял около 35 минути, преди да замине отново, се казва в съобщение на полицията в Есекс.

Първоначално полицията съобщи, че камионът, който се е озовал на индустриална площадка в Грейс на около 32 км източно от централния Лондон, е пътувал през пристанище Холихед в Уелс.

Според британската полиция ремаркето на камиона е с произход Ирландия, докато самият камион е с регистрация в България, но е притежание на ирландска гражданка.

Подробностите все още са оскъдни. Заместник-шефът на полицията в графство Есеск Пипа Милс каза:

“На този етап не сме установили самоличността на жертвите, нито произхода им. Очаквам това да бъде дълъг процес. Това е абсолютна трагедия, продължаваме да работим с много партньорски институции”.

Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани

Посолството ни в Лондон е в контакт с британската полиция, която води разследването, и оказва пълно съдействие по случая.

„Ройтерс” припомня, че в най-голямата трагедия с нелегални имигранти във Великобритания през 2000 година британските митнически служители откриха телата на 58 китайци, натъпкани в камион за домати в южното пристанище Дувър. Холандският шофьор бе осъден година по-късно за убийство.

През юни тази година унгарски съд осъди на 25 години затвор трима българи за смъртта на 71 мигранти, открити задушени в камион в Австрия през 2015 година.