Категорично се противопоставяме на опитите за внушение за наличие на корупционни практики в изпълнение на своите проекти. Няма нито един сигнал за корупция, подаден по имейл или на горещ телефон до институциите. Няма нито едно оплакване от качеството и сроковете на извършените дейности. Няма нито едно възражение от участниците в публичните процедури.

Злонамереното разпространение на такива лъжливи твърдения не само клевети общината, но и има за цел да провали очаквания от стотици домакинства втори етап от националната програма за саниране на жилищни сгради, за който от Кюстендил са подадени нови 140 сдружения и над 100 от тях вече са включени за финансиране в списъка на Българската банка за развитие.

За тези, които твърдят, че има корупционни практики в изпълнението на проектите в Кюстендил, припомняме следната информация: В отговор на журналистическо разследване служебното правителство с премиер Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев, чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предоставя официална справка, от която става ясно, че община Кюстендил е на второ място по брой санирани блокове в страната по националната програма, като средната цена за саниране от 116 лв. на квадратен метър е най-ниската в цялата страна, а най-близката до нея цена я надвишава с над 20%. Разликата в цените, в сравнение с други общини, достига до почти 250%.

Община Кюстендил е с най-ниска цена за саниране в цялата страна, няма оспорени процедури, няма забавени срокове, няма сигнали за лошо качество. Именно това е основанието ни Кюстендил да настоява пред националното правителство програмата да бъде продължена. За да защитим интересите на хилядите кюстендилски домакинства, няма да позволим тиражирането на лъжи и злонамерени спекулации.