Катя Лулейска от Брежани навърши 75 години в изборния ден

  • Бабата получи медал на община Симитли и кошуля с българска шевица

 

Една от живите емблеми на село Брежани, самодейността и община Симитли – баба Катя Лулейска, празнува юбилей. Тя навършва 75 години. Юбилейният празник се случи точно в изборния ден. За празника Апостол Апостолов и част от неговия екип й направиха изненада. Честитиха й с медал на община Симитли, подариха й кошуля – риза с българска шевица, с пожелания за много здраве и дълголетие. Катя е от прочутата певческа група “Брежански баби”. Тя е една от най-известните жени в общината, ревностен пазител на българщината и традициите, заразяваща с енергия и желание за живот. Много я знаят и като майстор на вкусни баници с кестени и тиква, с праз, с яйца и сирене, сладки с ябълки и орехи. А на 3 март, когато е родолюбският поход до връх Кръста край село Ракитна, баба Катя задължително черпи всички с качамак.

В община Симитли по време на изборите рожденици, с право на глас за първи път, няма, няма и сватби. Най-възрастният избирател е баба Илинка Янева от Горно Осеново, тя е на 99 години.

12 388 са имащите право на глас в общината. 48 човека за първи път гласуват в община Симитли, това са младежи, навършили пълнолетие от последните избори през май, изборите за европейски парламент, до 27 октомври.

Над 50% мина избирателната активност във всички градски секции към 17,30 часа на 26 остомври. По селата най-активни са избирателите в Мечкул с гласували вече над 80%, Градево със 78% и Сушица с активност от близо 70%.

Припомняме, досегашният кмет на Симитли Апостол Апостолов е единствен кандидат за поста и той започва 5-и мандат.