Възрастните хора в Червен брег искат по-млад и образован кмет

Бившите учители Атанас и Николина Бачеви
  • Повечето местни жители не срещнаха затруднение при гласуването си

  • Йорданка Кирилова си е написала предварително номерата на своите кандидати

  • Кандидатът за кмет Димитър Дангулов: Време е да се даде път на младите хора от селото

От всички дупнишки села Червен брег има най-много кандидати за кметове – шестима на брой. Въпреки че селото има около 1200 души население и е едно от големите в региона, големият брой кандидатури учуди всички.

Райчо Бачев
Венко

„Вяра” посети Червен брег в ранния следобед, за да провери как протичат изборите. Обстановката беше доста спокойна и дори колата на медията ни предизвика интереса на местните жители. Някои от тях споделиха, че се изненадват от интереса към тяхното село.
От местната Секционна избирателна комисия коментираха, че до следобедните часове не са имали нито един проблем в изборния ден.
Атанас и Николина Бачеви са дългогодишни учители и уважавани в с. Червен брег. Те тъкмо излизаха от кметството, където дадоха своя глас.

Йорданка Кирилова

„Кметовете трябва да слушат нас, хората. Трябва да обръщат внимание както на селяните в малките населени места, така и на гражданите в по-големите. Вижте каква е обстановката тук. Улиците не са ремонтирани от много дълго време. Аз и моята съпруга сме били учители цял живот. Болно ни е, че преди няколко години училището беше затворено и запустя. Децата ходят до съседното село Крайници и до Дупница, за да учат. Това не трябва да е така. И двамата ни синове са в Италия, защото тук не виждат бъдеще. Нужно е да има някаква промяна. Но истината е, че нищо не се е променило у нас. Хората вече са посърнали, няма настроение у тях, няма радост. Затова трябва нещата да се променят”, казаха пред „Вяра” бившите учители.
Те са категорични, че на тяхното село е нужен млад човек, който да реагира бързо, когато възникне някакъв проблем.

Кандидатът за кмет Димитър Дангулов

„Като учители ще ви кажем, че един кмет, пък макар и на село, трябва да има образование, това е абсолютно задължително. Нужен ни е млад човек, който бързо да предприема действия и брани интересите на съселяните си”, завършиха Атанас и Николина Бачеви.
Бившите учители не са срещнали проблеми с бюлетините и не им е било трудно да гласуват.
Техният съселянин Райчо Бачев също иска млад кмет.
„Аз лично гласувах за промяна. Цялата ситуация трябва да се промени. Има доста неща в нашето село, които са в много лошо състояние. Говоря най-вече за пътищата. Всяка една улица е с дупки и се надявам новият кмет да обърне внимание на това. Дано той да бъде съвременен и млад човек, защото това ни е нужно. Училището ни вече е закрито, а читалището тъне в разруха. Така, както е тръгнало, май и на детската градина й се вижда краят”, заяви възрастният жител на с. Червен брег.
Той не е срещнал никакви трудности при гласуването и според него бюлетините са направени достатъчно ясно, за да няма объркване.

Възрастните хора в селото гласуваха.

Пред секцията срещнахме и пенсионера Венко. По думите му, ако не внимава, човек може лесно да сбърка, когато попълва бюлетината.
„Ако четеш внимателно, няма да ти бъде трудно да си дадеш вота по правилния начин. Но ако си леко разсеян, може да дадеш гласа си за съвсем друг човек. Още повече че при нас са цели три бюлетини – за кмет на селото, за кмет на Дупница и за общински съветници”, коментира Венко.
Пенсионерът беше пределно кратък и ясен, когато го попитахме какъв трябва да бъде новият кмет на с. Червен брег:
„По-умен! Няма да е лошо, ако е и по-образован. Има немалко неща, които трябва да бъдат свършени тук и не търпят отлагане. Искрено се надявам, че ситуацията ще се промени. Има доста кандидати, но не знам в подробности за техните програми”.
Йорданка Кирилова пък чистосърдечно си призна, че се е подготвила още от вкъщи за момента, в който ще даде вота си.
„Аз лично съм си подготвила предварително за кого ще гласувам. На едно листче съм си написала номерата на моите фаворити, защото бюлетините са три и са големи. И аз, за да не объркам нещо, съм си написала”, разказа Йорданка Кирилова.
Тя също е учудена от големия брой кандидати за кмет на нейното село.
„Наистина шестима души са доста за село като нашето. Гледам, че почти всички от тях са млади, особено двама от тях. Не съм запозната с техните програми и предизборни обещания. Но дано някой по-млад човек донесе промяна”, добави възрастната жена.
Разговаряхме и с един от шестимата кандидати за кмет на с. Червен брег. Димитър Дангулов е на мнение, че времето на младите хора в селото е дошло и именно те трябва да управляват.

Изборната обстановка в с. Червен брег бе спокойна.

„Гласувах за това да дадем път на младите. Отдавна се говори, че трябва да се гласува доверие на младите и мисля, че това време в нашето село дойде. Нужни са съвременни хора със съвременно мислене, които да променят ситуацията в Червен брег. Много неща са нужни на това село. Пътищата и водопроводът са в окаяно състояние, както и електрическата мрежа. Напълно възможно е след време и детската градина да бъде затворена. Говори се, че училището ще бъде отворено, но според мен това няма как да стане. За тази сграда трябва да се направи нещо, например да се потърси инвеститор. Училището се руши и децата влизат в тази рушаща се сграда и може да стане нещо там. Аз също съм родител и съм на мнение, че по някакъв начин трябва да се запечата. На Червен брег е нужен млад човек, който да реагира бързо. Трябва да се действа моментално, а не да чакаме да мине мандатът и на четвъртата година да правим нещо”, коментира пред „Вяра” кандидатът за кмет на с. Червен брег Димитър Дангулов.