Как се готвят клубовете по борба от Петричка община за турнира „Серафим Бързаков”

Деца от СКБ „Беласица-Цар Самуил”

Заслужилият треньор по борба на СКБ „Беласица-Цар Самуил” Димитър Алексов в момента готви пет деца за международния турнир „Серафим Бързаков”, който ще се проведе на 8 и 9 ноември в зала „Арена Петрич”.
„По един от моите възпитаници ще участва в категориите 35, 40, 50, 52 и 59 кг. Всички те за първи път ще се докоснат до тепиха в силния международен турнир „Серафим Бързаков”, в който ще вземат участие 8 държави. Целта ми е да натрупат опит, като резултатите не са най-важното нещо. До края на годината очаквам покана за участие в международния турнир по борба в град Щип, Северна Македония”, сподели Димитър Алексов.
Наставникът на СКБ „Беласица-Цар Самуил” Димитър Алексов е бил първи треньор на известните борци в Европа и света Серафим Бързаков – четирикратен европейски, двукратен световен и вицеолимпийски шампион, Георги Венциславов Велев – двукратен вицесветовен шампион за младежи, Петър Касабов -европейски шампион за младежи, сега старши треньор на националния отбор по борба за жени, Владимир Янков – сребърен и бронзов медалист от СП за младежи. Неговата мечта е да изгради от наличните състезатели нещо голямо, да носят медали от европейски и световни форуми по борба, с което да приключи с треньорската си кариера. В момента той работи без възнаграждение в петричкия клуб, с цел да възвърне славата и авторитета на борбата в града.
Илиян Златков – треньор на СКБ „Митекс” – с. Самуилово, готви за международния турнир по борба „Серафим Бързаков” четирима състезатели. Това са 3 деца в категориите:
35 кг – Станислав Стоянов и Кристиян Рупелов,
50 кг – Валентин Илиев.
Момчета – Слави Рупелов – категория 52 кг.

„Готвя усилено наличните състезатели в прекрасната зала в село Самуилово. Надявам се този път Валентин Илиев да грабне шампионската титла, която му се изплъзна през 2018 година. Очаквам медали с различен цвят и от останалите трима състезатели”.
СКБ „Беласица” с треньор Цветан Христов няма да участва в международния турнир „Серафим Бързаков” поради липса на състезатели в задължителните категории за участие.

Серафим Бързаков е български борец, състезаващ се в стил свободна борба.
Роден на 22 юли 1975 г. в с. Коларово, община Петрич, израства и живее в с. Самуилово.
Серафим Бързаков е:
– Двукратен световен шампион,
– Четирикратен европейски шампион,
– Вицеолимпийски шампион от Летните олимпийски игри в Сидни 2000.
Първият му треньор е Димитър Алексов.