Девет областни града с кмет още на първи тур

ГЕРБ печели на първи тур в Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора

 

Вече 87 ОИК са си предали протоколите в ЦИК. Поне в 9 областни града най-вероятно ще има избран кмет още на първия тур, показват данните от обработката на протоколите до 15 часа, а балотажи се очертават в 19 областни града.

Градовете, в които в неделя няма да има втори тур, са Враца – Калин Каменов, Монтана- Златко Живков, Стара Загора – Живко Тодоров, Бургас – Димитър Николов, Велико Търново – Даниел Панов, Габрово – Таня Христова, Кюстендил – Петър Паунов,Кърджали – Хасан Азис, Хасково – Станислав Дечев.

Балотажи

Във Варна данните към 15 ч. сочеха, че Иван Портних има 49,4% от гласовете при 79% обработени протоколи и там е вероятен балотаж. Втори е Костадин Костадинов от „Възраждане“ с 14,24%, а малко след него с 14,06% – кандидатът на БСП Анелия Клисарова.

Със сигурност балотаж ще има в София, в Русе и в Пловдив. Балотажи се очертават Ловеч, Благоевград, Сливен, Шумен, Смолян, Плевен и Разград.

В София Йорданка Фандъкова събира според данните към 15 ч. 36,68% срещу Мая Манолова, която е независим кандидат, с 27,35%. Листата за общински съветници на ГЕРБ води в София с близо 32%

В Пазарджик и Видин също ще се гласува идната неделя.

В Шумен Любомир Христов от ГЕРБ води срещу Венцислав Венков от БСП.

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков води с почти 10% срещу опонента си от ГЕРБ.

В град Ямбол и община Тунджа ще се гласува отново. Досегашните кметове на 3 от 5-е общини в Ямболска област остават на постовете си.

В Добрич борбата ще бъде между досегашния кмет Йордан Йорданов и кандидата на ГЕРБ/СДС Надежда Петкова.

Жалбите – два пъти повече

Жалбите постъпили в ЦИК са 257 – почти два пъти по-малко в сравнение с първия тур на местния вот през 2015 г.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни и кога започва предизборната кампания:

“Всяка ОИК обявява резултатите за съответната община. В решението, когато ОИК обяви крайните резултати кой е избрани или кои отиват на втори тур, от тази дата, от този час, започва да тече предизборната кампания за съответната община, за нейните кандидати. И тя е до деня за размисъл”.

Кой къде печели

ГЕРБ спечели в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора. Управляващата партия е сред подкрепящите формации на спечелилите пореден мандат кметове в Кюстендил и Монтана. В Кърджали с малко над 53% печели дългогодишният кмет на ДПС Хасан Азис.

ГЕРБ печели почти изцяло област Варна, показват данни на база 50 на сто от обработените протоколи, съобщиха от ОИК. Партията има и най-много общински съветници в морския град, а в областта само в две общини предстои втори тур. Само в две общини във Варненска област ще има балотаж за кметския пост – Провадия и Бяла.

В Банско при 65% обработени протоколи Иван Кадев от „Обединение за генерална промяна“ печели срещу досегашния кмет на ГЕРБ Георги Икономов.

Четирима от досегашните кметове на общини в Пернишко спечелиха още на първия тур. В община Радомир ще има балотаж.

Кметовете на Земен, Ковачевци, Брезник и Трън спечелиха още на първия тур.

Убедителна победа за кмета на община Септември, подкрепен от ГЕРБ.

Арестуваният кмет на Несебър, който се кандидатира за пореден мандат като независим, Николай Димитров, спечели на първи тур. В Несебър беше регистрирана най-високата в цялата Бургаска област избирателна активност от 68,96%.

В Трявна, след като ГЕРБ не подкрепи досегашния кмет, ще се състезават на балотаж спечелилата най-много гласове Силвия Кръстева от ВМРО-БНД срещу Мария Пенева от ГЕРБ.

ГЕРБ има шанс да се завърне начело на Каварна, след като досегашният кмет Нина Ставрева отпадна от надпреварата и на втори тур ще се явят кандидатите на ГЕРБ и ВМРО Стоян Йорданов и Елена Балтаджиева.

Кореспондентът на БНР в Ловеч Пламен Христов предаде за интересна конфигурация БСП-ГЕРБ в община Летница, където за шести мандат ще управлява Красимир Джонев.

Избирателната активност

По последни данни избирателната активност в страната е била 50,93%.

Данните са междинни и са въз основа на малко над 90% обработени протоколи. За сравнение, на предишните местни избори преди 4 години, активността е била 53,6 на сто.

„До момента (към 17 часа) в ЦИК са пристигнали 87 Общински избирателни комисии, за да предадат своите протоколи и решения заедно с протоколите на Секционните избирателни комисии. Предстои днес и утре да пристигнат останалите ОИК, като процесът по приемането на изборните книжа и материали в ОИК навсякъде протече в днешния ден до момента нормално“, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев./БНР