Автомобил на старо: Skoda Roomster

Необичайно оформеният Skoda Roomster е нещо средно между миниван и фургонче. Той буди симпатии с обширно вътрешно пространство.

Дизайнът на произвеждания от 2006 г. Skoda Roomster може и да поляризира мненията, но по-специално семействата оценяват високо неговата пригоденост за нуждите на всекидневието.

Двигател: При пазарния си дебют моделът на Skoda стартира с три бензинови (64, 86 и 105 к.с.) и два дизелови мотора (70 и 80 к.с.). В хода на модернизацията през 2007 г. 1,2-литровият бензинов двигател получи 70 вместо 64 к.с., а с обновяването през 2010 г. гамата на модела беше допълнена с нови TSI мотори и икономичната версия Greenline. Измежду дизелите най-често срещан е 1.2 TDI. По-хармоничен в работата си е 1.6 TDI. По принцип дизеловите двигатели са по-подходящи за онези, които пътуват често. Купувачи, изминаващи горе-долу среден пробег, се ориентират към 1,2-литровия бензинов турбомотор с 86 к.с. Понеже TSI моторите на концерна VW се появяват в статистиките с отделни случаи на разтеглени или скъсани ангренажни вериги, трябва да бъдат предпочитани добре обслужваните екземпляри с надлежно попълнени сервизни книжки.

Каросерия: В сравнение с други „комби модели с висок покрив” (както официално наричат „баничарките”), като Renault Kangoo и др., Skoda Roomster е не само по-компактен, но и по-безпроблемен. В 100 000-километровия тест на auto motor und sport моделът се класира на първо място по надеждност в своя клас. Понеже споделя една и съща платформа с Fabia, той е доста динамичен, но неособено просторен за класа си. Водачът и пътникът до него седят сравнително ниско, така предният капакът изчезва от зрителното поле и обзорът се ограничава; същият ефект има и широката втора колона. Отзад особено децата се радват на повдигнатата позиция на седене, както и на прозорците с голяма площ. Благодарение на плъзгащите се седалки и пълнолетните пасажери могат да седят удобно, пътувайки на дълги разстояния. Заради високата си каросерия обаче Roomster е чувствителен към страничен вятър.

Изработка: Като изключим малките ръждясали повърхности под уплътненията на задните врати, почти няма основания за оплаквания.

Безопасност: В краштеста на Euro NCAP Skoda Roomster получи пет звезди. ESP е налице серийно само във версиите от 80 к.с. нагоре, но шестте въздушни възглавници са винаги стандартни.

Ходова част: В тестовете Roomster получава доста точки за своята управляемост, която е много добра за едно комби с висок покрив. Разбити втулки по предния мост са източник на тропащи шумове.

Кой двигател ви препоръчваме

Базовият 1,2-литров трицилиндров бензинов мотор със 70 к.с. е достатъчен за нуждите на всекидневието. Той предлага почти същия темперамент като по-мощния 1,4-литров бензинов двигател с 86 к.с. Последният, макар и малко тромав и със слаба междинна тяга, се среща по-често на пазара за употребявани автомобили. Най-хармоничен сред бензиновите двигатели изглежда 1.2 TSI. За онези, които пътуват много, най-добрият избор е 1,6-литровият дизел с 90, респ. 105 к.с. Най-малките дизелови мотори (1.2 TDI със 75 и 1.4 TDI със 70 к.с.) са шумни и не работят равномерно.

От коя година да е моделът

С изключение на малките външни промени новостите при модернизацията през 2010 г. са в ограничени рамки. Само ако държите на мотора 1.2 TSI, ще трябва да се ограничите с по-новите випуски. Във всички останали случаи можете да се насочите без опасения към някой по-стар, но значително по-евтин употребяван екземпляр.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Още базовата версия носи всичко важно на борда си, като изключим климатика и – за вариантите с по-слаби мотори – ESP. По-съобразителните купувачи търсят дълго предлагания Plus Edition, който имаше климатик и CD радио с AUX вход. Най-често цената за него е същата като за базовия модел.

Колко е надежден

Мнението на експертите от Dekra: Skoda Roomster е истинска алтернатива на „истинските” ванове. При по-дълъг пробег може да има разбити втулки на предния мост, които предизвикват тропане и неправилно износване на гумите. Иначе няма дразнещи особености, с изключение на сравнително често отказващия механизъм за регулиране на обхвата на светлините./ams.bg