Автомобил на старо: Honda CR-V

Японският SUV Honda CR-V се отличава с високо ниво на безопасност и отлична надеждност.

В Европа третото издание на модела Honda CR-V се продава от началото на 2007 година, като по характера си то се доближава повече до комфортен SUV, отколкото до всъдеход. През 2012 година моделът се сдоби с наследник, който за пръв път се продава и във версия само с предно задвижване.

Двигател: За разлика от повечето конкурентни SUV модели, при Honda CR-V бензиновите мотори са доста търсени – около половината предлагани на вторичния пазар автомобили се задвижват от двулитровия мотор със 150 к.с., при който се забелязва лек недостиг на тяга. Единствената негова алтернатива е 2,2-литровият турбодизел с мощна тяга още от ниски обороти, чиято мощност през 2010 година се покачи от 140 на 150 к.с. При този мотор пресягането към скоростния лост и посещенията на бензиностанция са значително по-редки – средният му разход е с около две на сто по-нисък от този на бензиновия еквивалент. При тегленето на товар дизелът също има предимство – той може да дърпа до два тона, докато при бензина стойността е 1,7 тона. Всички версии на Honda CR-V са снабдени с автоматично управлявана система за двойно задвижване. Петстепенната автоматична трансмисия се предлага за дизеловия двигател едва от 2010 година, докато при бензина тя можеше да се поръча още от началото на производството.

Каросерия: Въпреки компактните външни размери, вътрешният обем е доста впечатляващ. Наред с големия товарен обем (524 до 1532 литра), добро впечатление правят и практичните решения като регулируемата в хоризонтална посока и лесна за сгъване задна седалка.

Изработка: Honda CR-V се представя много добре по отношение на качеството и в прегледите на Dekra регистрира по-добро от средното за класа представяне при всички възли и агрегати. В статистиката за аварирали на пътя автомобили моделът също заема много добра позиция.

Безопасност: В краштеста на Euro-NCAP Honda CR-V постигна четири звезди. Още базовият модел е екипиран с ESP и шест въздушни възглавници, а топверсията има и адаптивен темпомат с предупреждение при възникване на опасност.

Ходова част: Макар да притежава по-добра управляемост от своя предшественик, CR-V все още предпочита спокойните преходи. Настройката на окачването е насочена към комфорта, което подхожда на характера на автомобила.

Кой двигател ви препоръчваме

Пъргавият и култивиран 2,2-литров турбодизел е превъзходен агрегат, който се появи при втората генерация на Honda CR-V и изразходва средно около 9 л/100 км. Двулитровият бензинов мотор е със значително по-слаба тяга, а и с разход единайсет на сто не е особено икономичен. Дизелът има сериозно предимство и при теглене на прикачен товар. В рамките на фейслифта от началото на 2010 година двигателите бяха преработени. Оттогава те разполагат с повече мощност (плюс 5 к.с. за бензиновия и плюс 10 к.с. за дизеловия агрегат) и покриват нормите Euro 5.

От коя година да е моделът

Тъй като фейслифтът донесе на модела единствено козметични промени и леко повишена мощност, не е задължително да търсите по-нови модели. Ако сте спрели избора си на Honda CR-V дизел автоматик с норма Euro 5 обаче, ще се наложи да се бръкнете доста дълбоко за екземпляр, произведен след 2010 година.

Кое ниво на оборудване е подходящо

Ако не броим лакът металик и навигационната система, други самостоятелни опции липсват – допълнителните желания са включени в нива на оборудване или пакети. ESP, климатик и радио са винаги серийно на борда, версията Elegance в допълнение към това разполага с климатроник и темпомат. Пакетът Sun-and-Light включва стъклен люк и ксенонови светлини.

Колко е надежден

Експертите на Dekra твърдят следното: Honda CR-V от поколението Typ RE е истински отличник в прегледите на Dekra. Едва при голям пробег се проявява склонност към ускорено износване на спирачките и по-специално на спирачните дискове. Иначе CR-V прави впечатление единствено с дреболии от рода на дефектни крушки на фаровете./ams.bg