Предупреденият човек е наполовина спасен!

Старее, но не помъдрява! Партията столетница, минала през различни имена и фази, кожата си мени, но нрава никога! Столетницата има в общуването с останалите два основни принципа: първия – посочва враг и го оплюва, та бил той и Господ-Бог, втория – демагогията! Столетницата има толкова богат опит в това, че все още никой не може да я стигне! (С изключение на отличниците й, имплантирани където и когато трябва.)

В Дупница Столетницата извади войнстваща резерва, за да участва в местните избори. Откъм идейно и прагматично естество не чухме и не видяхме нищо конкретно. Няма и как да бъде другояче, там отдавна всичко е до болка амортизирано. Но не и общуването с останалите! Кандидатът на Столетницата поиска промяна за справедливост и отговорност. По селата той „справедливо” и „отговорно” раздаде високи пенсии, нови улици и други надежди с младежки плам пред немного млади хора. От спомена за тази „справедливост” там сигурно още стъпват в мед и масло. Дъхът и духът на неговото управление от недалечното минало в града под снажна Рила е известно като „дупнишкия модел”. Дупничани си знаят какво е това. Врагът е разпознат и обвинен във всички земни и неземни грехове. Показателна е лексиката, която кандидатът на левицата ползва. Един пример само – по селата чуха как са се обезлюдили, след като сме влезли в Европейския съюз и как страшно мачка „гербаджийският ботуш”. Хвърлянето във въздуха на твърдения без доказателства с цел омаскаряване е вечният стил на Столетницата. Обърнете внимание също с какво жонглиране се употребяват думите „страх”, „манипулация”, „демократични ценности”, „свобода”.

Чудя се кой рефрен по им върви на партийния фон отзад – дали „Партизан за бой се стяга”, или „Пред нас са блеснали житата”.

Кандидатът на БСП е Първан Дангов.

Резервната патерица на БСП – АБВ (кога предател, кога приятел, те си знаят), спусна с добре обезпечен парично апломб  сравнително непозната фигура. Млад и амбициозен, сиреч има приемственост. Финансист, футболист, модел, шофьор на руския посланик – те си знаят. Кампания шумна и агресивна. Обещания неизпълними, но щедри. Стар трик за примамка на най-наивните в политическо отношение избиратели.

Кандидатът на АБВ е Георги Градевски.

Той иска промяна. Тя включва всичко, каквото сте се сетили и каквото не сте. В неговите обещания Дупница се провидя дори като туристически хъб на Балканите, каквото и да означава това.

От зоната на доста мъглява по своята политическа същност коалиция се появи едно познато с нарцистичен нрав лице, което обича светлината на прожекторите и заяви – Аз съм промяната. И Кралят Слънце разправял, че той е държавата, но съдбата му в историята е добре известна.

Това е кандидатът на МК „Движение Заедно за промяна” Пламен Соколов.

Тук по същество не се разбра какво включва промяната, но може би неселските „елитарни” кръгове никому не дължат обяснения, дори и на избирателите си.

От позицията на досегашен градоначалник, реализирал два успешни за Дупница и хората й мандата (казват, че пред фактите и боговете мълчат), за кметското място се кандидатира и Методи Чимев, ГЕРБ.

В кратка и ясна форма той отчете какво е свършил, къде е допуснал грешки и какво конкретно предстои да се направи за Дупница и селата в общината през следващите 4 години, ако бъде избран. Не оплю никого. Колко хора го могат това днес?

Резултатът от първия тур е втори тур. На балотаж отиват Чимев и Първанов, отчетените гласове са със 7% в полза на Чимев. Двамата ще се борят за доверието на дупничани и за това в чия компетентност те ще поверят развитието на града през следващите четири години.

Сега става интересно.

Чимев отново призова за конкретика, за уважение, градивен диалог и цивилизован тон в политиката, защото „докато ни е отредено от Бог, ще бъдем съграждани”.

Разпознаваем стил, защото достойнството в политиката е рядкост.

Безрезервната си подкрепа към него декларират от СДС и Партията на зелените и преди първия, и преди втория тур. Основните им аргументи – Чимев видимо и доказано направи много за Дупница, в негово лице виждаме демократичните устои в управлението.

Иво Ников – кандидат за кмет на община Дупница, издигнат от „Демократична България-Обединение” (ДА, България, ДСБ, Зелено движение), също подкрепя Методи Чимев и застава „категорично срещу агресията, ниските страсти и недопустимо поведение, демонстрирани от представители на БСП в изборната нощ, довели до опит за физическа саморазправа с член на ОИК. Това ли е ПРОМЯНАТА, която ще настъпи в Дупница, предложена от представителите на тази партия?”, се казва в декларацията на Ников към дупничани.

А при Дангов се сбраха три промени на едно място, но 2+2 прави 3, ако Партията нареди, се казваше в стар виц от соца.

Две леви промени – БСП и АБВ и една дясна (недоказано) промяна – МК „Движение Заедно за промяна”. Обединявали се не “от безпринципни пазарлъци за постове, за позиции в местната власт, а от принципи“. Те правели „коалиция „за“ промяната”, вие имате време да тълкувате промяната до неделя. Силно се надявам от тази променлива коалиция да не му се завие свят на електората.

На ход сега са избирателите в Дупница. Изборът е свещено право или каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи.

Но предупреденият човек е наполовина спасен, казваше проф. Вера Мутафчиева.

 

Автор: Елмира ВЕЛИНОВА