Арестуваха бившия кмет на Гърмен за купуване на гласове

Ахмед Башев

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че бившият кмет на община Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев е задържан за 24 часа при полицейска акция срещу купуването на гласове в полза на единия от кандидатите за кмет на общината.

Башев, който е бил три мандата кмет на общината до 2013 г. и две години депутат, отпадна от надпреварата на 27-и октомври с трети резултат.

Снощи обаче той е бил задържан и отведен в полицията. Срещу него е подаден сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите, участващи днес на балотажа. От прокуратурата не дават повече информация. Органите на реда са сезирани и за заплахи, отправени чрез есемес към кандидат за кмет на община Гърмен и неговото семейство.

В града има засилено присъствие на полиция и гранична полиция. Има и автомобил на жандармерията. Хора от общината коментираха пред БНР, че напрежението ескалира.

Сотир Цацаров, който упражни правото си на глас в Пловдив, съобщи, че общо в страната са образувани 95 досъдебни производства, като 17 от тях са бързи, а 23 лица са привлечени в качеството им на обвиняеми:

“Внесени са до момента в съд 7 наказателни производства, преписките по проверки са 1317, от тях откази са 1046, 56 са пратени по компетентност на други органи, избирателните комисии разбирайте и 217 остават за работа – т.е., ако го сравним с една седмица по-рано, когато водихме същия диалог, тогава бяха образувани досъдебни производства 57 т.е. за една седмица те са нараснали с 38. Обвиняемите лица тогава бяха 10, сега са 13 повече“./БНР