ОИК-Дупница изпрати в прокуратурата жалба на ГЕРБ за организирано гласуване след предварително закупуване на гласове в квартал „Каваклия“

  • Махнаха предизборни плакати на Първан Дангов, залепени на 50 м от секциите в Тютюневото

Прокуратурата ще проверява сигнал до Общинската избирателна комисия (ОИК) в Дупница, внесен от щаба на ПП ГЕРБ в деня на балотажа. По информация на представители на партията, издигаща кандидатурата за кмет на Методи Чиемв за трети мандат,  в района на ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“ (Механото) са забелязани два джипа „Мицубиши Паджеро“ с регистрационни номера СВ 2168 ММ и СА 3388 ХМ. С тях са извозвани избиратели от близкия квартал „Каваклия“. В двата джипа са забелязани Георги Градевски, който беше кандидат за кмет на общината от ПП АБВ, и неговият баща. В сигнала се твърди, че избирателите са инструктирани от Градевски и баща му да гласуват за кандидата за кмет на БСП Първан Дангов. Представителите на ГЕРБ имат съмнения, че организираното гласуване се извършва след предварително закупуване на гласовете на избирателите, като разплащането се извършва в двата джипа. ОИК приема за сведение сигнала и го изпраща за разглеждане по компетентност към Районна прокуратура -гр. Дупница, става ясно от решението на комисията, което е качено на нейния сайт.

Както е известно, миналата неделя Георги Градевски бе избран за общински съветник от АБВ, като беше и кандидат за кмет на общината от партията на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков и експрезидента Георги Първанов.

Вторият сигнал е относно нерегламентирано поставени предизборни агитационни материали в района на ПГХВХТ (Тютюневото) в Дупница, става ясно от решението на комисията. От ПП ГЕРБ са уведомили комисията, че на по-малко от 50 м от избирателни секции №27, №28, №29 и №30, разположени в учебното заведение, има нерегламентирано поставени плакати на кандидата за кмет от Коалиция „БСП за България“ Първан Дангов. Нарушението е установено при незабавна проверка на място, извършена във връзка със сигнала от членове на ОИК, които са съставили снимков материал. Поставените в противоречие с разпоредби на Изборния кодекс агитационни материали са премахнати. Решението не подлежи на обжалване пред ЦИК по реда на чл.88 от Изборния кодекс.