Елза Величкова ще управлява Бобов дол следващите 4 г.

 Елза Величкова
  • Новият стар кмет победи Красимир Чаврагански с около 500 гласа, Ковачки губи миньорската община

 

Елза Величкова ще продължи да управлява Бобов дол. Издигнатата от Политическа партия на зелените досегашна кметица на миньорската община победи на балотажа Красимир Чаврагански, който участваше в битката за поста с номинация от Местната коалиция ЗС „Александър Стамболийски” (БДЦ, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски”). Величкова има с около 585 гласа повече при 57% избирателна активност в общината. За нея са гласували 2379, а за опонента й – 1794-ма души. „Имаме повод за празник, Елза Величкова има с около 500 гласа повече. Чакаме само резултатите от секцията в село Бабино”. Това каза Елеонора Христова, която миналата седмица беше избрана за общински съветник от БСП и ще бъде в местния парламент за втори пореден мандат. В Мламолово също печели кандидатът на зелените – Милчо Михайлов. Припомняме, че на балотаж с Михайлов в селото, намиращо се най-близо до общинския център, бе Елеонора Александрова от БСП. „Изборите в Бобов дол не бяха спокойни, въпреки че нямаше официални жалби в Общинската избирателна комисия. Навсякъде имаше жандармерия – в Бобов дол, в Мламолово, в Големо село”, коментира Елеонора Христова.

Както е известно, Елза Величкова и досегашният председател на Общинския съвет Красимир Чаврагански бяха в един отбор 4 г., след като през 2015 г. бяха издигнати и избрани с подкрепата на бизнесмена Христо Ковачки. В последните месеци преди изборите Величкова загуби доверието на Ковачки, с който се свързват мините и ТЕЦ „Бобов дол”. Причината за това е, че бившата и вече бъдеща кметица застана на страната на местното население. Величкова защитава хората, които с право недоволстват от камионите с тонове товар на „Въгледобив”,  съсипващи къщите им, и изгарянето на боклук в ТЕЦ „Бобов дол”. Както е известно, „Въгледобив” и ТЕЦ-ът са дружества, свързвани с Ковачки.

Победата зарадва по-голямата част от живеещите в миньорската община, които се опитват да си върнат града. „Победа”, „Браво”, „Браво на всички, които не продадоха бъдещето си за 50 лв.”, пишат в социалните мрежи бобовдолци. Надеждата им е, че най-сетне ще има глътка въздух за родния им град, който в последните години бе смятан за феодално владение.