Нов център за работа с деца на улицата приютява 20 души в Кюстендил

  • На пресконференция представиха резултатите от проекта, който е на стойност 921 604, 89 лв.

Резултатите по проекта “Изграждане на център за работа с деца на улицата” бяха представени на пресконференция в Кюстендил.
Проектът започна преди 18 месеца. Основната цел на проекта „Изграждане на Център за работа с деца на улицата“ е да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за институционалната закрила и защита на деца от улицата, каза ръководителят му Илиян Фусков.
Центърът се намира на ул. “Власина” в кв. „Могилата”. Общата стойност на проекта е 921 604, 89 лв., от които 783 364, 14 лв. финансирани от ЕФРР и 138 240, 75 лв. национално финансиране. Проектът е спечелен от община Кюстендил по Оперативна програма „Региони в растеж”. Ще обслужва около 20 деца на възраст от 7-18 години. Персоналът ще бъде от 15 души.
Вече е изградена 800 кв. м сграда, а пространството около нея – около три дка – е облагородено. Сградата е предвидена за дневен център, в който са обособени помещения за обучение на деца – зали за игри, компютърна зала, помещения за трудотерапия, рисуване, както и за медицински преглед при постъпването.