Домът на техниката в Дупница бе домакин на научно-техническа конференция за изобретателство и иновации: Евгений Иванов от „Евро тех транс”: До 2035 г. се появяват медицински средства, удължаващи живота до 120 г.

Евгений Иванов и Марио Христов (отляво надясно)
  • Ако започнете да изобретявате и внедрявате иновации, може да станете милиардери, каза директорът на столичния офис на ученици от града

 

 

„В последните над 50 г. на пазара са се реализирали 90% от всички иновации, които виждаме днес. Дори и една лампа може да е иновация. Защото съвсем скоро ще се появят такива, които не е необходимо да се свързват към електрическата мрежа, те ще могат да гравитират свободно в пространството. Вие, момчетата или момичетата, които сте тук, може да измислите нещо, което да реализира огромни приходи. За да съм по-близо до вас, ще дам пример с фейсбук. Фейсбук е иновация, а неговият изобретател е милиардер. „Върджин” („Върджин Груп” – британският конгломерат от компании, основан от известния британски бизнесмен сър Ричард Брансън през 1970 г., бел. авт.) също е предмет на милиарди. Илън Мъск също прави милиарди. Така че, ако започнете да изобретявате и внедрявате иновации на пазара – това обаче хич не е лесно – може да станете милиардери. А искате ли да знаете кой ще е първият трилионер на Земята? Първият трилионер ще е тази фирма, която може би в 2080 г. ще използва астероиди и ще произвежда метали от тях. Космическата индустрия и сега се развива, но най-големият приход се очаква от човека, който започне да произвежда благородни или неблагородни метали от астероидите, които се намират около астероидния пояс”. Това каза в Дупница Евгений Иванов – директор на офис за технологичен трансфер „Евро тех транс”.

Информацията бе изнесена на научно-техническа конференция „Изобретателство и иновативно предприемачество” в Дома на техниката, на която присъстваха предимно ученици, изучаващи предприемачество, ученици с афинитет към физиката, учители, инженери, членуващи в Териториалната организация на научно-техническите съюзи в Дупница.

Лекторът от столичния офис заинтригува присъстващите за  възможностите на технологичния трансфер за комерсиализация на открития и финансиране на иновации по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, която ще бъде в действие от 2020 г. Слушателите бяха запознати с грантовите схеми за финансиране на иновативни компании и бизнеси в България.

„Говорейки за Програма АПОЛО, ще видим и по какъв начин космическата индустрия, която на пръв поглед изглежда нещо много далечно, ще генерира приходи. Не говорим само за космическия туризъм, говорим за завладяване на Марс и други планети и това ще се случи, докато все още вие сте живи. Защото една от иновациите, която предстои също да се реализира на пазара около 2030-2035 г. – това не е чак толкова далече – е способността за изобретяване на медицински средства, които удължават средната продължителност на живота до 100-120 г. Т.е. ако се видим с вас след 100 г., няма да е нещо учудващо, защото средната продължителност на живота сега е около 80”, каза Евгений Иванов.

Сред лекторите бе и инж. Александър Тацов – изобретател и предприемач, който говори за високите космически технологии и програмата АПОЛО.

Британецът Гари Роуландс – Steampowered.team обучител (СТЕАМ обучения за ментори и ученици), който работи в Българската академия на науките, говори по темата „Компетенции в образованието” и платформата STEAM. Конференцията откри председателят на Съюза на изобретателите инж. Марио Христов.

Част от присъстващите на конференцията

„Ние и Съюзът на изобретателите имаме традиция да провеждаме такива конференции, като тази година темата е „Изобретателство и иновационно предприемачество”. Засегнати са три интересни теми, които са важни и перспективни”, каза секретарят на организацията на НТС в Дупница инж. Дамчо Дамов. Конференцията бе организирана от Съюза на изобретателите, Федерацията на научно-техническите съюзи в България (ФНТС) и Териториалната организация на научно-техническите съюзи – Дупница, в партньорство и със съдействието на Центъра за технологичен трансфер „Евро тех транс”, Центъра за развитие на интелектуална собственост и технологичен трансфер, Съюза на специалистите по качество в България „Пам медика” ЕООД и Областната организация на НТС-Плевен. В рамките на конференцията бе подредена изложбена експозция „Произведено в България”.