Дупничанинът Иван Капитански се нареди до най-висококвалифицираните треньори в Англия

Иван Капитански по време втория модул от The FA Advanced Youth Award
  • Спортно-техническият директор на „Марек” завърши втория модул за лиценза FA Advanced Youth Award заедно с едни от най-елитните футболни специалисти в света на детско-юношеския футбол

Спортно-техническият директор и ръководител на Детско-юношеската школа на „Марек” Иван Капитански продължава да трупа знания и умения от възможно най-престижното място.

Младият специалист се опитва да предаде знанията си на дупнишките деца.

Дупничанинът завърши втория модул от обучението си за The FA Advanced Youth Award в родината на футбола Англия миналата седмица. Придобиването на този лиценз вече е задължително за работа на високопоставени позиции в професионалните академии на Острова.
В списъка с курсанти личат имената на едни от най-елитните футболни специалисти в целия свят, що се отнася до развитие на футболисти – Ричард Томас (директор на академията на „Уотфорд”), Пол Рийд (директор на академията на „Съндърланд”), Райан Мейсон (старши треньор на „Тотнъм Хотспър” U19), Джон Еббрел (асистент мениджър на резервния състав на „Евертън”) и др.
„Голяма чест е за мен да бъда сред тези футболни специалисти. Има толкова знания в тази група и се наслаждавам на всяка прекарана минута. Огромен плюс са разговорите с бивши играчи от Висшата лига на Англия като Ричард Хол („Саутхемптън” и „Уест Хем”), Джон Еббрел („Евертън”), Райан Мейсон („Тотнъм Хотспър”), Кийт Саутърн („Блекпул”), Ричард Шоу („Кристъл Палас”) и др. Този курс ми помага да продължавам развитието си и да натрупвам все повече знания. Всеки треньор в Англия би убил, за да бъде на моето място, и смятам да се възползвал максимално от тази възможност”, коментира пред „Вяра” Иван Капитански.

Бившият национал на Англия и ексасистент-мениджър на „Манчестър Юнайтед” и „Евертън” Фил Невъл по време на модула
Националната футболна база на Англия с 13 външни терена

Той не крие своето задоволство, че е единственият българин в тази елитна компания и е най-младият курсант в група, в която личат имената на светила в световния футбол.
„България може да се гордее с факта, че имаме футболни специалисти на такова ниво. Да бъда най-младият курсант в групата, допълнително подчертава това постижение. Стигнал съм до тук с много труд и усилия. Това е източникът на успеха и това се опитвам да създам в „Марек” (Дупница). Това е и най-голямото препятствие – да променя мисленето на хората, че не всичко е даром, а е плод на много труд и усилия”, допълни директорът на детско-юношеската школа на стадион „Бончук”.
Иван Капитански разясни и какво точно представлява The FA Advanced Youth Award:
„Работата с елитни младежки, играчи в професионални академии, изисква определен тип треньор – този, който има умения и качества да отговаря на специфичните изисквания за развитието на талантливи футболисти и да им помогне да достигнат своя потенциал. Точно за това е лицензът The FA Advanced Youth Award. Той е създаден специално за да помогне за създаването на висококвалифицирана общност от треньори от световна класа в рамките на английската игра.

Закритото игрище на „Сейнт Джордж Парк”

Целта е надграждане върху опита, придобит в рамките на модела за дългосрочно развитие на играчите на Английската футболна асоциация (The FA EPPP). Сред основните задачи е работата по подобряване и усъвършенстване на висококласни технически програми за младите футболисти”.
Курсът е съставен от пет модула и се провежда в Националната футболна база на Англия – „Сейнт Джордж Парк”. Първият модул е запознаване с курса и значителността на методите за развитие на млади таланти, следван от социален, психологичен, физически и технически модул.

Дупничанинът е на първо място в списъка със наставници.

„За мен бе истинска привилегия да присъствам на лекциите на Фил Невил и Тони Кар, който е създал световноизвестни играчи като Франк Лампард, Джон Тери, Джо Коул и Рио Фърдинанд от академията на „Уест Хям”. Кийт Дейвидс (специалист в развитие и спортно представяне), Пол Макгинес (бивш треньор на „Манчестър Юнайтед” U18) и Скот Селарс (директор на академията на „Улвърхемптън Уондърърс”) също бяха там. Нямам търпение да дойде време за следващия модул”, завърши Иван Капитански.
Той ще замине за Англия следващата седмица отново, когато ще се проведе и третият модул.
Със знанията и уменията, които трупа директорът на ДЮШ на „Марек”, родителите на младите футболисти в Дупница са обнадеждени, че децата им ще бъдат обучавани в тънкостите на играта с най-новите методики.