ЖФГ от Симитли представи част от нематериалното културно наследтво на Пиринския край на чуждестранни студенти

Женската фолклорна група от град Симитли и Мъжката фолклорна група “Войводите” от с. Мосомище представиха част от нематериалното културно наследство на Пиринския край на чуждестранните студенти, обучаващи се в Югозападен университет “Неофит Рилски”.

Групата от Симитли представи пред част от академичната общност песните “Чобан Нено”, “Облагали са се”, “Канталена” и “Снощи Деян”, а под съпровода на “Ела се вие, превива” беше представен на обучаващите се по програмата за студентска мобилност “Еразъм+” и обичаят „Сватба”.

Събитието се организира от студенти и докторанти към Катедра “Културология” с подкрепата на деканското ръководство на Факултета по изкуствата, Студентски съвет към ЮЗУ “Неофит Рилски” и Студентски клуб “Акад. Иван Дуйчев”.

На събитието присъства деканът на Факултета по изкуствата проф. Васил Марков и заместник-деканът проф. Иванка Влаева. Бяха връчени сертификати на ръководителите на групите, а от деканското ръководство изразиха надежда, че сътрудничеството между академичната общност и местните самодейци ще продължи и за в бъдеще. / www.simitli.info