БГ филмът „Сестра“ спечели голямата награда на кинофестивала в Котбус

Българският филм „Сестра“ спечели голямата награда в рамките на филмовия фестивал в Котбус, Германия. Режисьорът Светла Цоцоркова рисува визуално впечатляващ, изпълнен с конфликти семеен портрет, коментира международното жури относно решението си на кого да връчи приза за най-добър филм.

Отличието е придружено от награден фонд от 25 000 евро.

По време на форума за първи път цял женски ансамбъл бе отличен с наградата за най-добра актриса. Пет актриси получиха наградата за представянето си в лентата Shpia e Ages на режисьора Лендита Зекирай. Те бяха наградени с общо 5000 евро. Сюжетът се завърта около пет дами, които живеят в пустинята след войната в Косово, откъснати от мъжкото влияние. Филмът е копродукция на Косово, Албания, Франция и Хърватия.

За най-добър актьор на кинофестивала в Котбус беше отличен Албан Укай за представянето му във босненския филм Pun Mjesec („Пълнолуние“). Той скача в униформата на полицай, който решава да излезе от корумпиран кръг. Наградата за него също е 5000 евро.

Фестивалът присъди награди на обща стойност около 75 000 евро.

На събитието бяха прожектирани над 200 филма, които събраха над 20 000 зрители.

Припомняме, че „Сестра“ е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова. В края на септември тя спечели специален диплом в програмата „Нови режисьори“ от межуднародния фестивал в Сан Себастиан.

„Сестра“ проследява живота на едно момиче и как нейните трагикомичните лъжи са на път да унищожат света на семейството й. Главната роля е поверена на младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от предишната й кинорожба „Жажда“.

С участие се разписват още Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев и Иван Савов. Сценарият е дело на Светослав Овчаров и на самата Цоцоркова, които са и продуценти на филма.