Цигуларчета от Благоевград спечелиха сребърен медал от международен конкурс в Сингапур

Ансамбъл „Цигулки”
  • Една от малките цигуларки е първокласничката в училището в дупнишкото село Самораново Михаела Радева

 

 

Детският ансамбъл „Цигулки” към читалище „Никола Вапцаров” в Благоевград спечели престижна награда от международен фестивал в Сингапур. Малките цигулари са наградени със сребърен медал от организаторите на конкурса – училище „Мендевил” в столицата Сингапур. Високата оценка е за две инструментални изпълнения на талантите, записани на видеоклип и изпратени на организаторите, които са качени и в YouTube. На празника на будителите от читалището връчили на всяко от децата наградите – сребърен медал и сертификат, изпратени от Сингапур.

Михаела Радева

„Фестивалът в Сингапур бе през м. юни. Както е по регламент, участвахме с две инструментални изпълнения. Творбите са на съвременни композитори. Направихме клип и онлайн чрез  YouTube  ги изпратихме. За нас това е изключителен успех. Тази година имахме две участия. Освен в Сингапур участвахме във фестивал в Пловдив, където се класирахме на първо място”, каза ръководителят на ансамбъла Гергана Стоянова. Тя е не само цигулар. Свири и на пиано и мандолина и отскоро е в мандолинния оркестър на читалище „Никола Вапцаров”.

Музикантката създала ансамбъл „Цигулки” преди 2 г. и в него са 10-12 деца, на възраст от 7 до 12 години. Една от малките цигуларки е първокласничката в училището в дупнишкото село Самораново Михаела Радева. „Михаела е на близо 8 години. В оркестъра е от 2 години. Започна, когато беше на 5 години и 10 месеца. Сама реши да свири на цигулка, след като беше гледала изпълнения на цигулари по телевизията. Пожела да я запишем на уроци и всяка седмица пътуваме до Благоевград. Когато имат концерти, репетират два пъти седмично. Всеки успех изисква усилия и децата имат заслужена награда”, посочи майката на Михаела Светлана Радева.