Калпакчиев оправда зъболекаря от Перник за смъртта на дете след поставена упойка

Валентин Павлов
  • На първа инстанция Валентин Павлов получи 3 г. лишаване от свобода с изпитателен срок, но състав на САС я отмени

Поредна оправдателна присъда постанови състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев. Отново в качеството си на председател на съдийския състав, както и при предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, Калпакчиев оправда бившия депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов от Перник за това, че зъболекарят е причинил смъртта на 14-годишно дете с поставената в клиниката му упойка. Мотивите към решението също все още не са публикувани, пише “Правен свят”.
Заедно с д-р Павлов, собственик на клиника “ЕО ДЕНТ”, подсъдими по делото са още и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова. Те обаче са получили потвърждение от състава на Калпакчиев на условните си присъди, постановени от Софийския градски съд (СГС) през 2018 година.
На 1 май м.г. първоинстанционният съд реши, че д-р Павлов трябва да изтърпи наказание 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които не може да упражнява професията си. Същата присъда бе дадена и на съпругата му, и на д-р Филипова.
Тримата лекари са обвинени за причинена от тях смърт по непредпазливост на 14-годишния Алекс Иванов, когото оперирали под пълна упойка в стоматологичната клиника, която Павлов управлявал със съпругата си, но без да уведоми родителите за рисковете от операцията.

Калин Калпакчиев

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на момчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия.

В хода на разследването бе установено, че на 14 юни 2016 г. 14-годишният Алекс постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Валентин Павлов оперира детето под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Клиниката обаче не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение. На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за “рутинна интервенция”, като последствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.
Състоянието на детето обаче рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия – 152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, анестезиологът д-р Филипова не е приложила необходимото лекарство, което не било налично в клиниката. След като състоянието на момчето не се подобрило, д-р Павлов се обадил на “линейка”, предоставена от санитар в “Пирогов”, която обаче нямала нужното оборудване, нито медицински екип. Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до “Пирогов” с необходимата за това апаратура. Детето е прието в “Пирогов” в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17,05 ч. е констатирана смъртта му.
Затова и СГС признава тримата медици от клиника “ЕО ДЕНТ” за виновни за смъртта на 14-годишното дете по непредпазливост. Сега обаче съставът на Калин Калпакчиев отменя присъдата единствено на д-р Павлов и го признава за невинен.
Това не е първият случай на “странно” решение на състави, които Калин Калпакчиев председателства, пише „Правен свят”. На 9 август т.г. тричленен съдебен състав на САС с председател именно Калпакчиев отмени доживотната присъда без право на замяна на Герман Костин, обвинен за убийството 5-годишния Никита, чието тяло бе открито в куфар край Пасарел. Нещо повече – в акта на състава тогава бе записано, че правата на Костин са били в “голяма степен ограничени” от първоинстанционния съд, тъй като СГС не допуснал всичките въпроси на адвокатите му и отстранявал подсъдимия от залата след непристойно поведение и обиди към съда. “По този начин е нарушено правото на защита и в частност принципът на равенство на страните и състезателността на производството”, сметна обаче Калпакчиев.
Малко по-късно, в края на септември т.г., името на Калпакчиев бе начело на шумния скандал с освобождаването от затвора шест години и половина по-рано на убиеца Джок Полфрийман.

Няколко часа след публикацията на „Правен свят“ на сайта на Софийския апелативен съд (САС) бе публикувана и кратка информация относно присъдата по случая с пернишкия зъболекар.

 

Съобщението на САС гласи:

 

След проведено въззивно следствие и поредица открити съдебни заседания, с присъда от 7 ноември 2019 г. тричленен състав на Апелативен съд – София (АСС) с председател Калин Калпакчиев и членове Камен Иванов и Владимир Астарджиев (докладчик) отмени присъда № 113 на Софийския градски съд (СГС) в частта, с която подсъдимият В. Павлов е признат за виновен за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК. Съставът на САС признава Павлов за невиновен и присъдата от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок спрямо него е отменена. По отношение на подсъдимата по чл. 123, ал. 1 от НК В. Павлова, съдът е изменил присъдата на СГС, като е намалил наказанието от 3 на 1 година лишаване от свобода. Отменено е и наказанието – лишаване от право да извършва дейност по управление, ръководство и контрол на лечебни заведения. По отношение на подсъдимата по чл. 123, ал. 1 от НК Й. Филипова, съдът е изменил присъдата на СГС, като е намалил наказанието от 3 на 1 г. лишаване от свобода. Отменено е и наказанието да упражнява професията лекар анестезиолог. Присъдата е потвърдена в останалата й част, предстои изготвянето на мотивите от съдебния състав. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.