Lancia ще оцелее след сливането

Сделката по сливането на PSA и FCA, оценена на 50 милиарда долара, няма да доведе до закриване на автомобилни марки, обявиха двете компании. Но феновете на Lancia се притесниха, тъй като от години насам славната някога марка е на изкуствено дишане. Сега марката предлага само на пазара в Италия застаряващия модел Ypsilon, който на практика е вариант на FIAT 500.

Добрата новина е, че с помощта на PSA в гамата на Lancia може да се появят седан, кросоувър и дори спортен модел.

„Част от предизвикателството на тази сделка е да постигнем адекватно покритие на пазара с марките, които притежаваме – обясни шефът на PSA Карлош Тавареш. – Не виждам нужда, когато сделката бъде приключена, да закриваме марки, тъй като всички те имат история и свои силни страни.”

Другата проблематична марка на FCA е Chrysler – още един бранд с богата история и традиции, който днес е бледа сянка на някогашните си успехи. Сега моделната гама на Chrysler само 300 и два минивана, като Pacifica и Voyager продават много повече от седана.

Сливането на PSA и FCA ще роди четвъртият по големина автомобилен производител в света, като първите три позиции заемат Renault-Nissan-Mitsubishi, Volkswagen и Toyota./http://topgear.bg/