Над 20 планински спасители няколко дни издирват изчезнала туристка в Рила

  • 64-годишната жена е предприела сама преход в Мальовишкия дял на планината

  • Осигурен е хеликоптер, но заради лошото време полетът е стопиран

 

Планински спасители издирват туристка в Рила от 10 ноември. Сигналът за изчезването й е подаден в неделя. Става дума за 64-годишна жена, която е предприела сама преход в Мальовишкия дял на планината, но от следобедните часове нейните близки са загубили контакт, съобщават от ПСС.

На 10 ноември в 20,52 часа в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба при БЧК е получен сигнал, че жена на 64 г. е в неизвестност от няколко часаВ 21,30 часа екип на ПСС-Боровец се насочва по маршрута, който жената е обявила при тръгването си от хижа „Мальовица”, но без резултат. Те продължават издирването и на следващия ден, като към тях се присъединяват още 5-има планински спасители от Самоков, както и двама доброволци. Те започват обход и претърсване на всички маркирани по-вероятни трасета.


Отново няма резултат в издирването на жената, която, по данни от нейните близки, е с тъмни дрехи, сливащи се с каменистия терен. Междувременно от централата на ПСС е поискан хеликоптер от авиобаза „Крумово” за облитане и оглеждане на по-голям район.
С бързата намеса на МВР и МО такъв е осигурен, заедно с планински спасители. Поради рязкото влошаване на времето и появилия се силен вятър полетът е задържан.
Издирването продължи и на 12 ноември, като към спасителите от Самоков се присъединиха и доброволци от София и Пловдив с две спасителни кучета. Военният хеликоптер отново е в готовност да излети, но засега това е невъзможно поради силния вятър и лошата видимост. Във вторник на терен работиха над 20 планински спасители, които продължиха да обхождат района.