„Зелена академия“ в Перник запозна младите хора с начините за опазване на околната среда

Екофорум под надслов „Зелена академия“ се проведе в Перник. РИОСВ-Перник беше съорганизатор на събитието, което се реализира от Лесотехническия университет в партньорство с община Перник, Регионалната здравна инспекция и Природен парк „Витоша”. Инициативата е част от Оперативна програма „Наука и образование в интелигентен растеж“ и цели приобщаване на цялата общественост към чистотата на екосистемите.


Темата на семинара в Перник бе „Заплаха за човешкото здраве и биоразнообразието“, като лектор от страна на РИОСВ-Перник бе младши експерт Милица Фиданова.
С участието си в тези форуми младите хора показват повишен интерес към екологията, опазването на околната среда, научните изследвания в тази насока, както и резултатите от тях. Участниците в събитието получиха информация за това какви практики и устойчиви модели за опазване на околната среда функционират извън нашата страна и какви са съвременните заплахи за биоразнообразието и за човешкото здраве.
Възпитаването на правилно отношение към природата започва от ранна възраст. В подкрепа на това възпитаници на пернишки училища изнесоха свои презентации, свързани с опазване на природата. По време на събитието бяха представени проекти за градско пчеларство и такива, показващи как в Перник могат да се преплетат различни зелени пространства и идеи, за да стане той по-чист и уютен.